Klassisk hindbærtærte

Sprød tærte med blåbær, frangipane og karamel

En lækker, sød og sprød tærte med vilde blåbær, mandelfrangipane og karamelganache. Du kan erstatte både bærret og chokoladen med andre slags, hvis du enten ikke er til det, eller ikke kan få fat på det.

Sprød tærte med blåbær, frangipane og karamel, 10 personer


Blåbærmousse til moussebomber

2 blade husblas
200 gram frosne blåbær (helst vilde blåbær – de smager af mere)
Saft fra én stor citron
75  gram sukker
2 dl piskefløde

Udblød husblassen i koldt vand (minimum 10 minutter). Kom blåbær, citronsaft og sukker i en lille gryde og bring det i kog. Når saften koger, og sukkeret er opløst, tages gryden af varmen og saften sies fra. Rør nu husblassen i den varme saft. Lad saften køle af til håndvarm. Pisk fløden til meget let skum. Vend lidt af fløden i den lune blåbærsaft. Gentag indtil alt er vendt sammen. Fordel moussen i silikoneforme og stil dem på frost i 3-4 timer.

Mørdej

150 g mel
100 g koldt smør
60 g flormelis
1 æggeblomme

Kom mel og flormelis i en stor skål. Afvej dit smør og riv det på det grove jern. På den måde får du fordelt smørret i mange små stykker i dejen, og den bliver derfor lettere at arbejde med. Rør nu rundt i skålen (jeg bruger bare en grydeske) til smørret er findelt og blandet godt sammen med de tørre ingredienser. Tilsæt herefter din æggeblomme og rør rundt igen. Der vil gå lidt tid før dejen samler sig til en mørdej – brug eventuelt dine hænder, da de vil varme dejen en smule op og dermed samle den. Når dejen er samlet, så skal du helst ikke røre mere ved den – den skal ikke blive for varm. Placér mørdejen på et stykke bagepapir og tryk den let ud. Sæt nu mørdejen på køl i en times tid. Hviletiden er vigtig for, at du senere kan arbejde med mørdejen, så lad den hvile og blive kolde på køl. Imens kan du gå i gang med din frangipane

Frangipane

70 gram mandelmel eller fintblendede mandler
85 gram sukker
70 gram smør (blødt)
1 æg (stuetemperatur)
2 spsk amaretto (kan undlades)
100 gram blåbær (kan erstattes af et andet bær)

Pisk alle ingredienserne, med undtagelse ad blåbær, hvidt og luftigt.

Efter en time kan du tage mørdejen ud af køleskabet. Rul den helt tynd, og ‘stik’ den ud med en perforeret tærteform på 20 centimeter (Eller rul den ud og placér den i en tærtering). Hvis du bruger en perforeret tærteform skæres kantes ligeledes ud og til. Stil nu tærten tilbage på køl og lad  den stå i en halv times tid imens ovnen varmes op til 180 grader (almindelig ovn) – hvis mørdejen er helt kold når den kommer i ovnen, holder den formen bedre.

Tag tærtebunden ud, fordel blåbærrene på den kolde bund og fordel herefter frangipanen ovenpå. Bag tærten ved 180 grader almindelig ovn i 20-25 minutter – tærten skal være mørkgylden. Tag tærten ud og lad den køle helt af inden du fjerner den fra formen!

Karamelganache

100 gram karamelchokolade (Jeg bruger Gold fra Callebaut)
50 gram fløde
en smule salt

Kom chokoladen i en skål. Kom fløde op i en lille gryde og varm det op til kogepunktet. Hæld det ud over chokolade og lad det stå i et par minutter. Rør rundt til ganachen samler sig og bliver blank. Smag den til med salt og fordel den på den afkølede frangipane.

Pynt tærten med moussebomberne og chokoladeperler (jeg bruger Crisp pearls fra Callebaut).

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Klassisk hindbærtærte