Cookie bars med brunet smør, chokolade og flagesalt

Mørdejstærter med sesam og karamel 

    

Har du prøvet mørdej med sesam? Hvis nej, så skal du virkelig prøve at give dig i kast med det. Det giver en helt fantastisk smag, som jeg synes passer til rigtig mange desserter. Her har jeg parret det med mandelmarengs og karamel, men du kan i princippet fylde tærterne med præcis dét, du har lyst til.

Mørdejstærter med sesam og karamel, 4 små tærter


Mørdej med sesam

25 g hvid sesam (ristet i 5 minutter v. 175 grader almindelig ovn)
50 g flormelis
75 g koldt smør
130 g hvedemel
en lille smule salt
20 g æg (sammenpisket)

  1. Kom de ristede og afkølede sesamfrø i en minihakker, og mal dem til mel.
  2. Tilsæt flormelis, salt og hvedemel og puls det sammen.
  3. Tilsæt koldt smør (enten i små tern eller revet på et rivejern) – puls ganske kort til massen minder om sand.
  4. Saml mørdejen med æg – undgå at røre dejen med fingrene.
  5. Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir, og læg den på køl i minimum en time i køleskabet.
  6. Tænd ovnen på 175 grader almindelig ovn.
  7. Rul mørdejen tyndt ud (2 mm) og placér den i fire perforerede tærteforme (Ø 6 cm). Stik fire små mørdejsplader ud med en udstikker (Ø 3 cm) den skal bruges til at pynte tærten med.
  8. Prik hul i bunden, placer tærterne på en silikonemåtte, og bag i cirka 18 minutter sammen med de små mørdejsplader – eller til tærterne har fået en flot, gylden afbagning – hold øje med de små mørdejsplader – de skal ikke have ligeså lang tid.
  9. Lad tærterne køle af imens du laver mandelbundsindlægget.

Mandelmarengsbund

50 g æggehvider
65 g sukker
90 g mandler (halvdelen malet til fint mel, den anden halvdel grofthakket)
25 g smeltet smør
en smule salt

  1. Tænd ovnen på 175 grader. Smelt smørret i en lille kasserolle og lad det køle af.
  2. Kom æggehviderne i en skål og pisk det til det ikke længere er gennemsigtigt. Begynd at tilsætte sukkeret en teskefuld ad gangen. Marengsen er færdig når den er blank og sej.
  3. Kom mandelmel og grofthakkede mandler i marengsen og vend det forsigtigt rundt med en dejskraber.
  4. Gentag med den smeltede, afkølede smør.
    Hæld massen i en smurt springform eller kagering (14-16 centimeter i diameter) og bag den i 25-30 minutter ved almindelig ovn.
  5. Lad bunden køle af, og stik herefter små bunde ud med en rund udstikker (cirka 3-4 cm i diameter og 1 centimeter høj – skær eventuelt til, hvis bunden er for høj)
  6. Placér én mandelbund i hver tærte.

Karamel

200 g karamelchokolade
100 g fløde
en smule salt

  1. Kom fløde i en kasserolle, og varm det op til kogepunktet.
  2. Kom chokolade og salt i en skål, og hæld den varme fløde over.
  3. Lad det stå et øjeblik, og rør herefter energisk i midten af skålen med en dejskraber, til karamellen samler sig og bliver blank.
  4. Fordel karamellen i de fire forme, men gem en lille smule til små dutter på kagen, som mørdejspladen skal sidde fast med. Lad karamellen sætte sig.
  5. Sprøjt en lille smule karamel ud på midten af hver tærte, og placér en mørdejsbund på hver.
  6. Pynt med chokoladesnirkler af tempereret karamelchokolade, chokoladeperler og spiselige blomster.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Cookie bars med brunet smør, chokolade og flagesalt