Mørdejstærter med sesam og karamel
Har du prøvet mørdej med sesam? Hvis nej, så skal du virkelig prøve at give dig i kast med det. Det giver en helt fantastisk smag, som jeg synes passer til rigtig mange desserter. Her har jeg parret det med mandelmarengs og karamel, men du kan i princippet fylde tærterne med præcis dét, du har lyst til.
Mørdejstærter med sesam og karamel, 4 små tærter
Mørdej med sesam
25 g hvid sesam (ristet i 5 minutter v. 175 grader almindelig ovn)
50 g flormelis
75 g koldt smør
130 g hvedemel
en lille smule salt
20 g æg (sammenpisket)
- Kom de ristede og afkølede sesamfrø i en minihakker, og mal dem til mel.
- Tilsæt flormelis, salt og hvedemel og puls det sammen.
- Tilsæt koldt smør (enten i små tern eller revet på et rivejern) – puls ganske kort til massen minder om sand.
- Saml mørdejen med æg – undgå at røre dejen med fingrene.
- Rul mørdejen ud mellem to stykker bagepapir, og læg den på køl i minimum en time i køleskabet.
- Tænd ovnen på 175 grader almindelig ovn.
- Rul mørdejen tyndt ud (2 mm) og placér den i fire perforerede tærteforme (Ø 6 cm). Stik fire små mørdejsplader ud med en udstikker (Ø 3 cm) den skal bruges til at pynte tærten med.
- Prik hul i bunden, placer tærterne på en silikonemåtte, og bag i cirka 18 minutter sammen med de små mørdejsplader – eller til tærterne har fået en flot, gylden afbagning – hold øje med de små mørdejsplader – de skal ikke have ligeså lang tid.
- Lad tærterne køle af imens du laver mandelbundsindlægget.
Mandelmarengsbund
50 g æggehvider
65 g sukker
90 g mandler (halvdelen malet til fint mel, den anden halvdel grofthakket)
25 g smeltet smør
en smule salt
- Tænd ovnen på 175 grader. Smelt smørret i en lille kasserolle og lad det køle af.
- Kom æggehviderne i en skål og pisk det til det ikke længere er gennemsigtigt. Begynd at tilsætte sukkeret en teskefuld ad gangen. Marengsen er færdig når den er blank og sej.
- Kom mandelmel og grofthakkede mandler i marengsen og vend det forsigtigt rundt med en dejskraber.
- Gentag med den smeltede, afkølede smør.
Hæld massen i en smurt springform eller kagering (14-16 centimeter i diameter) og bag den i 25-30 minutter ved almindelig ovn. - Lad bunden køle af, og stik herefter små bunde ud med en rund udstikker (cirka 3-4 cm i diameter og 1 centimeter høj – skær eventuelt til, hvis bunden er for høj)
- Placér én mandelbund i hver tærte.
Karamel
200 g karamelchokolade
100 g fløde
en smule salt
- Kom fløde i en kasserolle, og varm det op til kogepunktet.
- Kom chokolade og salt i en skål, og hæld den varme fløde over.
- Lad det stå et øjeblik, og rør herefter energisk i midten af skålen med en dejskraber, til karamellen samler sig og bliver blank.
- Fordel karamellen i de fire forme, men gem en lille smule til små dutter på kagen, som mørdejspladen skal sidde fast med. Lad karamellen sætte sig.
- Sprøjt en lille smule karamel ud på midten af hver tærte, og placér en mørdejsbund på hver.
- Pynt med chokoladesnirkler af tempereret karamelchokolade, chokoladeperler og spiselige blomster.
Ingen kommentarer endnu