Chokoladetrøfler klædt på til jul

Mandel og kirsebærlagkage med marcipanbånd: en perfekt julefrokostkage (english below)

 

Står du og mangler en dessert eller kage til julefrokosten, og vil du gerne udfordre dig selv en smule ud over den klassiske Risalamande, så har jeg forsøgt at bruge et par af elementerne fra klassikeren hér. Bunden består af en sej, melfri nøddebund med ristede mandler, et lag af knasende brændte mandler og en syrlig kirsebærmousse gemt bag et rødt, marmoreret marcipanbånd. Hvis du føler dig skræmt af marcipanbåndet, så fortvivl ikke – det er slet ikke så svært, som det ser ud. Du kan finde guides til det på Youtube, hvis du gerne vil have det visualiseret! Kagen rækker til 10 personer, men kan sagtens dobles op, hvis gæstelisten er længere.

Mandel og kirsebærlagkage med marcipanbånd

Mandelbund

  • 200 g mandler
  • 160 g sukker
  • 1 nip salt
  • 80 g æggehvider

Brændte mandler

  • 50 g mandler
  • 50 g sukker
  • 1/2 spsk kanel (valgfrit)
  • 2 spsk vand

Kirsebærmousse

  • 3 blade husblas
  • 75 g kirsebærsirup (fra kirsebærsauce)
  • 75 g sukker
  • saft af 1 citron
  • 3 dl piskefløde

Marcipanbånd

  • 200 gram rå marcipan
  • 80 gram flormelis
  • 20 gram glokosesirup
  • Pastafarve efter behov: jeg brugte pink (lyserød og fersken)

Mandelbund

  1. Rist mandlerne på en tør pande indtil de begynder at tage farve.
  2. Blend halvdelen af nødderne til mel, og hak resten groft.
  3. Kom de blendede og grofthakkede mandler i en skål, og tilsæt sukker og salt.

  4. Bland det hele sammen godt sammen.
  5. Tilsæt æggehviderne, og pisk dejen godt sammen (cirka et minut)
  6. Fordelen dejen i en beklædt springform (16-18 cm i diameter) eller kagering af samme størrelse.
  7. Bag nøddebunden i ca. 30 min ved 175 grader: vær igen her opmærksom på kagen – den skal være gylden, så stol på din ovn frem for dit ur!
  8. Lad bunden køle helt af i formen, imens du laver resten.

Brændte mandler

  1. Kom alle ingredienser i en pande og varm det op ved middelvarme under konstant omrøring.
  2. Sukkeret vil begynde at smelte og bliver sammen med vandet til en sirup. Sukkeret i siruppen vil begynde at krystallisere og samle sig omkring mandlerne.
  3. Bliv ved med at røre rundt indtil mandlerne begynder at karamellisere.
  4. Hæld de brændte mandler ud på et skærebræt og lad dem køle af.
  5. Hak mandlerne og kom dem på din mandelbund.

Kirsebærmousse

  1. Udblød husblassen i koldt vand.
  2. Kom kirsebærsirup, sukker og citronsaft bring det kog, lad det koge et par minutter til sukkeret er opløst og tag af varmen.
  3. Vrid husblassen fri for vand, og rør den ud i den varme sirup. Lad siruppen køle af.
  4. Pisk fløden til let skum i en stor skål, pas på du ikke overpisker – fløden skal danne bløde toppe, men stadig være rimelig lind.
  5. Vend forsigtigt flødeskummet i den håndvarme sirup – gerne af tre omgange.
  6. Kom eventuelt kageplast rundt i kanten af din springform.
  7. Fordel moussen ovenpå mandelbunden og stil den på køl i mindst 3-4 timer- helst natten over.

Marcipanbånd

  1. Ælt marcipan, flormelis og glukosesirup sammen.
  2. Pak det ind i husholdningsfilm og læg det på køl i en times tid.
  3. Opdel marcipanen i antallet af de forskellige farver, du ønsker – jeg delte min i tre lige store dele.
  4. Indfarv kuglerne med pastafarve ved at ælte farven ind i marcipanen.
  5. Rul hver af kuglerne til lange, tynde pølser og del dem op i forskellige længder.
  6. Saml på kryds og tværs de forskellige pølser, så de danner et bredt bånd.
  7. Tryk let det brede bånd en smule sammen, så de individuelle stykker samles en smule.
  8. Tvist nu enderne i hver sin retning, og rul herefter massen til én aflang pølse.
  9. Rul herefter massen ud til et tyndt bånd, og skær den til, så den passer rundt om kagen – min kage målte 53 i diameter og 6,5 i højden.
  10. Rul båndet sammen i en lille rulle og beklæd siden af din kage med det.

Du kan eventuelt finde en guide til marmoreret marcipanbånd på Youtube – det gør det nemmere at forestille sig det visuelt! Jeg pyntede min kage med brændte skumfiduser, skovsyre, hvide chokoladeperler og krystalliseret hvid chokolade.

Almond and cherry cake with a marzipan ribbon

Almond cake

  • 200 g almonds
  • 160 g sugar
  • 1 pinch of salt
  • 80 g egg whites

Roasted almonds

  • 50 g almonds
  • 50 g sugar
  • 1/2 spoon of cinnamon optional
  • 2 tablespoons of water

Cherry Mousse

  • 3 sheets of gelatine
  • 75 g cherry syrup from cherry sauce
  • 75 g sugar
  • zest from 1 lemon
  • 3 dl heavy cream

Marzipan Band

  • 200 grams of raw marcipan
  • 80 grams of confectioners sugar
  • 20 grams of glucose syrup
  • Colour as needed: I used pink and peach

almond cake

  1. Rost the almonds on a dry pan until they begin to colour.

  2. Blend half of the nuts into flour and chop the rest roughly.
  3. Bring all the almonds into a bowl and add sugar and salt.

  4. Mix it all together.
  5. Add egg whites and whisk together (for about one minute)

  6. Distribute the dough into a lined spring pan (16-18 cm in diameter)

  7. Bake the cake for approx. 30 min at 175 degrees: be aware of the cake – it must be golden, so trust your oven in stead of your watch!
  8. Let the bottom cool completely in the pan while you do the rest.

Roasted almonds

  1. Bring all ingredients to a pan and heat it up at medium heat while constant stirring.
  2. The sugar will start to melt with the water and become a syrup. The sugar in the syrup will begin to crystallize and gather around the almonds.
  3. Continue stirring until the almonds begin to caramelize.
  4. Pour the roasted almonds onto a cutting board and let them cool off.
  5. Chop the almonds and put them on your almond bottom.

Cherry Mousse

  1. Soak the gelatine in cold water for 10-15 minutes

  2. Bring cherry syrup, sugar and lemon juice to boil. Allow to boil for a few minutes until the sugar is dissolved and remove it the heat.
  3. Squeeze the gelatine free of water and stir it into the hot syrup. Allow the syrup to cool off.
  4. Whip the cream to light foam in a large bowl, do not overwhip – the cream must form soft peaks.
  5. Gently fold the whipped cream into the syrup – over three turns.
  6. Pour the cherry mousse on top of the almonds and put it in the fridge or freezer for 3-4 hours, preferably overnight.

Marzipan Band

  1. Knead marcipan, flour and glucose syrup together.
  2. Put film over it and put it on the fridge for an hour.
  3. Divide the marcipan into the number of different colors you want – I shared mine in three equal parts.
  4. Add colour to the sections by kneading the colour into the marcipan.
  5. Roll each of the sections to long, thin pieces and divide them into different lengths.
  6. Gather the various pieces to form a broad ribbon.
  7. Slightly push the wide band together so that the individual pieces attach.
  8. Now twist the ends in each direction, then roll the mass into one long piece.
  9. Roll the mass into a thin ribbon and cut it to fit the cake – my cake measured 53 centimeters in diameter and 6.5 centimeters in height.
  10. Roll the tape together in a small roll and line the side of your cake with it.

Recipe Notes You may find a guide to marbled marzipan ribbons on Youtube – it makes it easier to imagine visually! I decorated my cake with toasted marshmellows, white chocolate pearls and crystallized white chocolate.

6 kommentarer

  • Line

    Kagen ser indbydende og lækker ud, og jeg er pt. i gang med at bage bunden 🙂
    Jeg har et spørgsmål til de brændte mandler. Forbliver de sprøde, når der kommer mousse ovenpå? Eller ændrer de konsistens?
    Mvh

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • juulielykke@hotmail.com

      Hej Line! Mandlerne har stadig knas, ja!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Erik P. Olsen

    Du skriver om mandel- og kirsebærlagkagen at, den måler 53 cm i diameter! Men du mener da vist i omkreds? Hvis det er tilfældet er den 17 cm i diameter, hvilket lyder mere rigrigt.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • julielykke1256

      Det er helt rigtigt! Det får jeg lige rettet

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla

    Den ser virkelig lækkert og virkelig smuk ud! Den må prøves! Jeg studsede dog over opskriften… eller rettere ingredienslisten… mandelbunden, indeholder den ikke mandler? det fremgår nemlig ikke af listen, med mindre det selvfølgelig er de brændte mandler der indgår i mandelbunden?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • julielykke1256

      Hej med dig Camilla! Det beklager jeg – jeg havde simpelthen fået skrevet hasselnødder i stedet – fejlen er rettet 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Chokoladetrøfler klædt på til jul