Nougatlagkage: nougatbrownie, kandiserede pekannødder og nougatmousse

Jeg er som udgangspunkt ikke den store fan af nougat, men jeg må simpelthen bøje mig i støvet for den her nougatlagkage, for den er for VILD! En fudgy, perfekt brownie med nougatstykker og havsalt, kandiserede pekannødder og blød, cremet nougat/chokolademousse. Bare perfekt. Kagen ville egne sig perfekt til julefrokosten eller nytårsaften, men be warned: det er en tung fætter. Selvom kagen er lille vil jeg holde på, at der er nok til 10-12 personer. Er du ikke vild med pekannødder, eller har du nogle andre liggende, så kan du sagtens erstatte dem - eksempelvis med mandler eller hasselnødder.

Nougatlagkage: nougatbrownie, kandiserede pekannødder og nougatmousse


Nougatbrownie

150 gram god, mørk chokolade 100 gram smør 3 æg 200 gram sukker 20 gram kakao 30 gram mel en smule salt 80 gram nougat skåret i stykker Start med at tænde din ovn på 175 grader (almindelig ovn) Hak din chokolade og smelt den sammen med smørret over vandbad. Pisk æg og sukker let sammen i en skål (jeg bruger bare en gaffel). Når chokolade/smørblandingen er smeltet hældes den i en tynd stråle ned i æggemassen under omrøring. Sigt kakao og hvedemel i dejen og vend det rundt med en dejskraber indtil dejen er homogen. Tilsæt en smule salt - jeg plejer at smage min dej til, men hvis du ikke bryder dig om det, så tilføj cirka en halv teskefuld. Fór en springform (18-20 centimeter) med bagepapir og smør siderne med lidt smør. Hæld dejen heri og stil nougatstykker ned i dejen hist og her. Bg den i 20-25 minutter. Dejen må gerne virke ubagt i midten, men kanterne skulle gerne have sat sig (jeg gav min 25 minutter). Stil kagen på køl imens du laver de resterende elementer.

Kandiserede pekannødder

70 gram pekannødder 20 gram brun farin 20 gram smør 20 gram lys sirup Kom brun farin, smør og lys sirup på en pande og varm det op under omrøring. Når massen er smeltet sammen hældes nødderne på. Skru ned på middel varme og rør i det hyppigt i cirka 10 minutter. Hæld nødderne ud på et skærebræt og lad det køle af. Imens kan du fjerne din brownie fra formen og placere den i en kagering (du kan også bruge din springform igen) med kageplast rundt i kanten. Hak nødderne en smule og fordel dem på den afkølede brownie.

Nougatmousse

70 gram nougat 3 blade husblas 300 gram mælkechokolade 3 æggeblommer (stuetemperatur) 4 deciliter piskefløde en smule salt Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand i mindst 10 minutter. Hak chokoladen fint, og smelt den sammen med nougat i en skål over vandbad. Når chokoladen er smeltet tages den af varmen. Lad den køle en smule af – det er vigtigt, at den ikke er for varm. Tilsæt æggeblommerne lidt ad gangen. Gå ikke i panik, hvis det ligner at det skiller, den ville blive glat igen når der hældes varm fløde i. Kom nu 1 deciliter af din piskefløde i en gryde, og varm den op til kogepunktet. Tag gryden af varmen, vrid husblassen fri for vand og rør den i den varme fløde. Rør nu fløden i chokolademassen lidt af gangen. Rør indtil massen er helt blank. Rør herefter salt i. Pisk det piskefløde til let skum. Tilføj flødeskummet til chokolade/nougatmassen lidt ad gangen (jeg gør det altid af cirka 4 omgange) – du må gerne give den lidt tæsk til at starte med for at få det godt blandet sammen, men nøjes ellers blot med at vende fløden forsigtigt i. Fordel chokolademoussen ovenpå kagen og sæt den på frys i mindst fire timer. Når kagen har sat sig tages den ud af formen (og kageplasten fjernes). Du kan nu gå i gang med at lave chokoladecremen.

Mælkechokoladecremeux

1 blad husblas 140 gram mælkechokolade 2 æggeblommer 15 gram sukker 160 ml piskefløde Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet i en lille gryde. Pisk ganske kort æggeblommer og sukker sammen. Hæld den varme fløde i æggesnapsen, rør rundt og hæld det hele tilbage i gryden igen. Varm ved svag til middel varme blandingen op til 83 grader under konstant omrøring. Sigt den 83 grader varme creme, tilsæt husblas, rør rundt og hæld cremen over chokoladen. Rør rundt til cremeuxen samler sig og bliver helt blank. Lad cremen køle af på køl. Når du er klar til at pynte kagen vil jeg anbefale at du kommer cremen i en sprøjtepose med en takket tyl og lader den ligge på køkkenbordet i en times tid - her har cremen den bedste temperatur til at sprøjte ud. Pynt din kage so mdu har lyst: jeg har pyntet min med friske ribs, guldglimmer og hakkede pekannødder.