Sprøde vegetariske forårsruller

Veganske donuts

 

Jeg kom for nyligt hjem fra en uge i Berlin. Selve turen fortjener madmæssigt sit eget indlæg og guide, men jeg vil alligevel snige lidt af det ind her. Jeg var på jagt efter en donut i Berlin. Det er ikke svært at finde – tværtimod – ligheden med en Berliner er trods alt stor, og dem er der mange af. Men ligemeget hvor jeg søgte efter Berlins bedste donut, så dukkede Brammibal’s i Neukölln op – stort set på toppen af alle lister. Jeg var skeptisk, for Brammibal’s lavede udelukkende veganske donuts, og på trods af, at jeg elsker at eksperimentere med det selv, så kunne jeg ikke rigtig forestille mig en donut lavet uden æg – eller smør for den sags skyld. Men Brammibal’s smagte virkelig fantastisk – som i nok en af de bedste donuts jeg har fået i mit liv (okay, jeg fik ikke kun én), så selvfølgelig skulle det prøves. Og ja, de blev virkelig gode! Manglen på animalske produkter går på ingen måde ud over hverken konsistens eller smag.

Veganske donuts (giver cirka 10-12 stk)

2 dl plantemælk – jeg brugte sukkerfri soyamælk (havre, ris og mandelmælk kan også bruges)

25 g gær

1/4 dl smagsneutral olie

1 tsk rørsukker

lidt salt

1/2 tsk vaniljepulver

300 gram hvedemel

1 liter smagsneutral olie til stegning (jeg brugte solsikke)

Eventuelt pynt til dine donuts: hvis du ønsker glaze på som på mine, skal du bruge en masse flormelis (1-2 pakker for at være sikker)

 

Fremgangsmåde

Varm plantemælken op til lillefingervarm. Opløs gæren heri og tilsæt sukker, salt, vaniljepulver og olie. Lad det stå et øjeblik imens du afvejer melet. Du kan selv vælge om du vil ælte med hånden eller i en røremaskine. Dejen skal være blød og fugtig, men skal ikke klistre særlig meget til fingrene – så alt melet behøver nødvendigvis ikke bruges. Ælt dejen godt sammen og lad den hæve et lunt sted i 45 minutter.

Slå dejen ned på et meldrysset bord og rul den ud. Jeg lod min have en tykkelse på cirka 1,5 centimeter. Nu bliver det sjovt: udstik dine donuts som du vil have dem: jeg udstak mine med en 5 centimeters rund udstikker og lavede hullet med en 1,5 centimeters tyl, men alt kan bruges: plastiklåg, grydelig eller glas (men jo skarpere kant jo bedre). Læg de færdige donuts på et stykke meddrysset bagepapir og gentag processen med den overskydende dej. Lad de færdige donuts hvile tildækket i 30-60 minutter. Forbered til stegningen imens.

Fyld en gryde med olien og varm den op ved middelvarme: det er vigtigt at olien ikke bliver for varm (medmindre man kan lide donuts, der er rå i midten). Jeg brugte et sukkertermometer til at finde den passende temperatur (180 grader), men man kan også tjekke ved at smide en lille smule dej ned i olien – det vil hurtigt give dig et prej om, om den er for varm. Nu er det tid til at smide dine donuts i olien. jeg kom 3 i ad gangen og lod dem stege i cirka 4 minutter, hvor jeg vendte dem regelmæssigt i olien. Når de er færdige og har fået en gyldenbrun farve, lægges de på et stykke køkkenrulle, så det overskydende fedt fjernes.

Når de er afkølende, kan de enten rulles i sukker eller dyppes i glaze som jeg har gjort. Jeg lavede tre forskellige slags med hvad jeg kunne finde i mit køkkenskab: en mokkaglaze, en hindbærglaze og en preanutbutterglaze(!). Det er kun fantasien der sætter grænser: ved mokkaglazen blandede jeg blot flormelis med en lille smule stærkbrygget kaffe, til hindbærglazen blandede jeg flormelis med hindbærekstrakt, frysetørrede hindbær, en smule vand og lidt lyserød pastafarve og til peanutbutterglazen blandede jeg flormelis med en smule soyamælk og en spsk peanutbutter.

Drys med ekstra pynt, for en endnu finere donut: jeg valgte frysetørret hindbærstøv, hakkede valnødder og kaffebønner. Nyd dem med det samme!

[bloglovin_button]

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sprøde vegetariske forårsruller