Nem pastasalat med hjemmelavet italiensk dressing

Verdens, uden tvivl, bedste koldhævede boller uden surdej

Jeg har forsøgt mig med surdej. Jeg havde en fast surdej. Det fungerede – det gav fantastisk brød. Jeg har ikke surdej i køleskabet mere, og det er på grund af denne disse. Sprøde, helt fantastiske, luftige boller. De skal ikke æltes – du skal faktisk på intet tidspunkt have fingrene i dejen. De skal bare smækkes sammen om aftenen og have lov til at hæve på køl natten over, og så er der friske, nybagte boller til dit morgenbord.

Sprøde, luftige morgenboller, giver cirka 10-12 styk (inspirationen kommer fra Anneauchocolat)

10 gram gær

4,5 dl lunkent vand

2 tsk salt

50 gram havregryn

150 gram speltmel (rugmel eller grahamsmel kan også sagtens bruges)

250 gram hvedemel

Start med at røre gær og salt ud i vandet og lad det stå i 10 minutter, inden du tilsætter havregrynene og speltmelet. Du kan enten vælge at køre bollerne på en køkkenmaskine (det gør jeg) men hvis du ikke ejer sådan en, så kan du også mikse med en håndmixer. Tilsæt lidt efter lidt hvedemelet. Det er helt okay, at dejen virker en smule lind – det skal den. Det vigtige er bare at røre den meget længe (jeg rører cirka min i et kvarters tid). Dejen er klar, når den begynder at slippe skålens kanter og består en “glutentest”. Det er ikke så avanceret som det lyder, men går egentlig bare ud på, at du skal kunne tage en smule af dejen mellem to fingre og være i stand til at skille fingrene uden at dejen “går i stykker” (Det er et Claus Meyer-trick, og jeg tvivler ikke på det, for det er dét, der gør, at mine boller altid fungerer). Dæk dejen til med folie, og lad den stå på køl natten over.

Tag din dej ud af køleskabet i god tid – den har godt af at stå i en times tid inden den kommer i ovnen. Tænd ovnen på 250 grader og lad din bageplade være derinde, imens den varmes op. Hæld dejen ud på et meldrysset bord (det er ikke nødvendigt at røre eller at skrabe den ud – den falder ud af sig selv ved lidt rysten) og skær med en dejskraber eller kniv små “klatter” ud i den størrelse, du ønsker. Placer “klatterne” på den varme bageplade beklædt med bagepapir og bag dem i 15-20 minutter. Tiden afhænger af størrelsen, du har valgt, men når bollerne har en flot gylden farve og lyder hule, når du banker på bunden af dem, så er de færdige. Nyd bollerne direkte fra ovnen.

Bollerne kan sagtens fryses ned, hvis du har nogle til overs. Jeg plejer at smide dem ind i ovnen mens de stadig er frosne og varme dem op ved cirka 200 grader indtil de føles nybagte igen – de smager nærmest præcist som var de netop dette (-;

30 kommentarer

 • Helle

  Wauw- de er gode og så nemme at lave.
  Har nu bagt dem flere gange og brugt bagerlærlingen input om salt et par gange. Det giver lige det sidste

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Helle,

   tusind tak for din kommentar, hvor er det dejligt, at du kan bruge opskriften, og at du kan bruge de andre kommentarer!
   Hav en rigtig dejlig dag!

   Mvh Julie 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sissel

  Jeg er ikke fan af gærbrød- slet ikke! Syntes altid det bliver tørt, bombastisk og ja, smager af gær. Ikke disse! De er nemme at lave, smager fantastiske og også når de er blevet kolde 🙂 jeg har bagt rigtig meget surdejsbrød og de her boller er ikke langt fra. Både i smag og konsistens. Fantastisk!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Sissel,

   tusind tak for din søde kommentar, det betyder virkelig meget! 🙂

   Mvh Julie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bagerlærlingen

  Det, som slår dejene i stykker er saltet. Vent med saltet og en smule vand og rør først ingredienserne på lav hastighed i ca 4-5 min. hvorefter den skal ha’ lov at hvile i 20 min. for at danne glutenstrenge (autolyse). Herefter røres saltet ud i det resterende vand og tilsættes brøddejen, som røres i 10-15 min. stadig på lav hastighed. Herefter skal dejen hvile en times tid før der fortsættes. Det skulle gerne give en stærk og flexibel dej, som er nem at trække uden den går i stykker.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elsebeth

  Det værste, jeg ved, er smagen af mel på færdigt bagværk. Jeg hælder dejen ud på bordet, der er smurt med et tyndt lag olie. Skal dejen skæres ud i stykker, smører jeg spatlen med olie; skal den trilles til boller, dypper jeg en finger efter behov i en pyt olie på bordet. Tricket er fra et belgisk bageri, hvor The Hairy Bikers var på besøg; de syntes, det var en smart idé – og det syntes jeg også …

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dana

  Hej! Forelsket i opskriften, efter én gang! Nu spørger jeg om du har prøvet at lave et stort brød ud af den opskrift? Og i så fald hvor længe skal den mon have? Jeg tror det vil blive lækkert med skiver!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • julielykke1256

   Hej Dana! Jeg har gjort det én gang ja, med stor succes! Jeg kan ikke huske, hvor længe jeg gav det, men jeg vil sige, at det skal have indtil de er mørkgyldne, og tjek eventuelt ved at banke dem under bunden (hvis de lyder hule, skulle de gerne være færdige) 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene

  Hej! Jeg forstår det simpelhen ikke! Uanset hvor længe jeg kører dejen på min Assistent (i dag blev det en halv time) har den stadig konsistens som grød, og hvordan skulle man nogensinde kunne lave glutentest på noget, der er så vådt?! Er din dej ikke våd mere bare fordi den er kørt længe på en maskine?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • julielykke1256

   Hej Helene! Min dej er stadig våd, men det er intet problem at lave en glutentest på den 🙂 JNår dejkrogen løftes glider dejen af, så så våd skal den altså være. Jeg ved ikke, om din meltype kan have noget at sige – hvis jeg var dig ville jeg forsøge at tilføje 50 gram mel mere og se, om det fungerer bedre. For mit vedkommende passer ovenstående mængder 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helle

   Det er vigtigt at melet har et højt protein indhold. Mit mel har 12.5 gram. Til kager bruger jeg et lavt indhold

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bager-der-prøver-lidt-af-hvert

  Fantastisk gode boller
  Første gang æltede jeg dejen på maskine i 20 min og bagte dem på 250° i 20 min (som opskriften sagde) De blev gode, men ikke så luftige som jeg havde regnet med.
  Den anden gang jeg bagte dem, æltede jeg den med en håndmikser med dejkroge i 20 min. Dejen blev fantastisk luftig!! Meget mere en med røremaskinen. Her bagte jeg bollerne på 200° i 30 min. Og de blev endnu mere sprøde og lækre end de første! Selve dejen er fænomenal og smager fantastisk.❤️☀️ Tak for den dejlige opskrift

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • julielykke1256

   Det lyder bare skønt! Godt du kan bruge den 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maiken

  Halløj
  Du kan sikkert ikke give så meget mere svar, end til de andre. Men jeg har prøvet opskriften flere gange med forskellige typer mel. De bliver desværre ret flade. I går målte jeg sågar vandtemperaturen inden og så fik den 40 min på røremaskien stadig uden at rigtig at slippe siderne og kun lave en vag glutentest Hvis du må, kan du så ikke lokkes til at skrive hvilken meltype du bruger? Så kan jeg give det et ekstra skud
  Dig Maiken

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • julielykke1256

   Hej Maiken! Øv, hvor er det irriterende, at det ikke fungerer! Jeg bruger egentlig bare helt almindeligt billigt hvedemel, så det er ikke engang fordi det er så specielt! Håber, det en dag lykkes!

   Venlig hilsen Julie

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Emilie

   Hej Maiken,

   Jeg har succes med at ælte dejen på fuld hastighed på min kitchen aid, hvor dejen slipper skålen efter ca. 10 min. – bare hvis du ikke har prøvet at skrue helt op. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super lækre boller. Jeg bruger altid mel med højt proteinindhold. Minimum 12, gerne højere. Det giver brød der hæver bedre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • joyce Dige

  Er det korrekt, at boller skal bages ved 250gr varmluftovn?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • julielykke1256

   Hej Joyce! Ja, jeg plejer altid at bage dem så varmt som min ovn tillade det! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ninna

  Hej
  Jeg brugte grahams mel . Men farven ligner overhovdet ikke lige som det der er på billedet . Jeg gav dem også extra tid . !!!!!!!!???????

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • julielykke1256

   Hej Ninna! Puha, det kan være svært at svare på, hvad der gik galt – men der er forskel på mel og kvaliteten af den, det kan eventuelt have noget med det at gøre 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Bollerne smager super godt og har en lækker sprød skorpe! Dejen blev dog for lind for mig, så det mere blev klatkager end boller…., men nu prøver jeg igen med 50g ekstra speltmel og en anelse mere salt – og så giver jeg den 10 min ekstra på røremaskinen…, så tror jeg det lykkes!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • julielykke1256

   Hej med dig Louise!

   Det er jeg da ked af at høre – men ja, det afhænger selvfølgelig af meltypen, så man skal ikke nødvendigvis være helt tro mod opskriften ;-))

   Mine plejer også at flyde en smule ud, men de hæver altid fint op i ovnen, men forsøg med lidt mere mel, ja! Så håber jeg det lykkedes for dig!

   Kram til dig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

   Jeg har lavet bollerne nærmest fast hver anden dag den sidste uge!
   Har fundet ud af at få dem præcis så luftige og sprøde så hele familien nærmest har cravings efter dem!
   Det fungerer godt med Manitoba melet og ekstra lang tid på røremaskinen!
   Så tak for en kanon opskrift!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • julielykke1256

   Hej med dig, Louise!
   Hvor er det bare dejligt at høre! Der er bare intet bedre en en friskbagt bolle med smør om morgenen <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det mel man anvender har jo også en betydning. I det meste mel er der 9-10% gluten eller protein, og det er normalt udmærket. Men man kan købe mel med 12% gluten, og her er hæveevnen bedre. Jeg kan anbefale Finax hvedemel, der kun sælges i Rema 1000 (ca. 11 kr. for 2 kg. elle bedst Manitoba hvedemel, som både Finax og Amo sælger. Det koster ca. 20 kr. for 2 kg. men giver efter min mening et lidt bedre brød. Hæveevnen er rigtig god, og det består bestemt “MEYER” testen.
  Og hils din mor mange gange Julie 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henning Buhl-Madsen

  Uhmm de var gode, de hævede dog ikke så meget.
  Jeg har tit udfordringer med at få boller eller brød, der er luftige og har en god skorpe.
  tit bliver de kedelige og tørre dagen efter.
  Er det noget med ingredienserne at gøre ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • julielykke1256

   Hej Henning! Det lyder mystisk – mine hæver altid voldsomt! (husk at vandets temperatur godt have noget at sige for gærens hævningsproces)

   Jeg tror ikke som sådan det har noget med ingredienserne at gøre – selvfølgelig medmindre man bruger for meget mel, hvilket ikke er tilfældet i denne opskrift!

   Jeg plejer faktisk at lave denne portion og fryse resterne ned. Hvis du smider dem frosne ind i ovnen om morgenen ved 200 grader til de gennemvarme, er mine faktisk fuldstændig som nybagte! Håber det måske kan løse problemet!

   Venlig hilsen Julie 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] brødet på billedet har jeg brugt denne opskrift, og blot lavet brødet til en lang baguette i stedet for boller – det fungerer SÅ […]

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nem pastasalat med hjemmelavet italiensk dressing