Min bedste gulerodskage med creme cheese og karamelliserede valnødder

Blåbær- og hvid chokolademoussekage med sej nøddebund

En sød fødselsdagskage til en sød veninde. Kagen består af en sej, glutenfri hasselnøddebund, hvid chokolademousse, den lækreste lyse lagkagebund og blåbærmousse.

Blåbær- og hvid chokolademoussekage med sej nøddebund

hasselnøddebund 

250 g hasselnødder

200 g sukker

korn af ½ vaniljestang

1 nip salt

100 g æggehvider

Kom hasselnødderne på en bageplade og rist dem i ovnen i 5-10 minutter ved 200 grader (hele huset skal nok begynde at dufte himmelsk). Lad nødderne køle af og gnub skallerne af i et rent viskestykke. Kom halvdelen i en blender og blend til groft mel, resten hakkes groft. Kom det hele i en skål sammen med resten af ingredienserne og rør det hele godt sammen. Kom dejen i en springform (cirka 18 centimeter i diameter) med bagepapir i bunden. Bag hasselnøddebunden ved 175 grader i cirka 35 minutter eller indtil den er pæn gylden. Lad bunden køle helt af.

Hvid chokolademousse

2 blade husblas

200 gram hvid chokolade

1 æg

1 æggeblomme

2,5 dl piskefløde

Start med at udbløde husblassen i koldt vand i minimum 10 minutter. Smelt den hvide chokolade over vandbad, tag den af varmen og lad den køle af en smule. Pisk æg og æggeblomme i en skål over vandbad indtil massen tykner en smule og bliver helt glat (sørg for at have god kontrol over varmen, så du ikke laver røræg). Tag æggemassen af varmen og klem vandet let fra husblassen og opløs det i den varme æggeblanding under omrøring. Hæld herefter den smeltede chokolade i æggemassen – stadig under omrøring til massen er homogen. Pisk fløden til let skum og kom den – gerne af 3-4 omgange i chokolade/æggeblandingen indtil moussen er ensartet. Placér gerne kageplast rundt i kanten af din springform for et pænere resultat og hæld den ud over nøddebunden. Stil kagen i fryseren imens du laver lagkagebunden.

Lys lagkagebund

2 æg

80 gram sukker

1/2 tsk vaniljesukker

en knivspids salt

1/2 tsk bagepulver

70 gram hvedemel

Pisk æg og sukker hvidt og luftigt – det tager tid (omkring 5 minutter). Bland de tørre ingredienser sammen og vend dem forsigtigt i æggemassen. Fordel dejen i en springform med bagepapir i bunden (24-26 centimeter) og bag den omkring 8 minutter ved 200 grader varmluft. Lad bunden køle en af inden den løsnes fra formen. Skær bunden ud, så den passer til din kage og kom den ovenpå din chokolademousse (det er ikke nødvendigt, at moussen har sat sig). Pres den godt ned og kom kagen tilbage i fryseren.

Blåbærmousse


2 blade husblas

200 gram blåbær

2 spsk sukker

saft fra 1/2 økologisk citron

2 dl piskefløde

Udblød igen husblassen i koldt vand i minimum 10 minutter. Kom blåbærrene i en gryde sammen med sukkeret og citronsaften og bring det i kog. Lad det simre i 10 minutter, og sigt herefter kompotten, så du kun har saften tilbage. Kom den udblødte husblas i den varme saft og lad den køle en smule af. Pisk fløden til let skum og vend det forsigtigt sammen med bærsaften – igen gerne over flere omgange, så fløden ikke skiller.Når moussen er ensartet hældes den ud over kagen og stilles igen på frys eller køl indtil mousserne har sat sig.

Lad den gerne stå natten over, så lagkagebunden bliver lækker. Pynt kagen som du har lyst. Jeg valgte at pynte med marengskys, friske blåbær, rød skovsyre og sølvglimmer.

marengskys (giver en hel plade)

50 gram æggehvider (stuetemperatur)

150 gram sukker

Pisk æggehviderne luftige og tilsæt sukkeret lidt ad gangen, mens der piskes. Den skal have nogle minutter og være helt stiv og sej. Kom marengsen i en sprøjtepose og sprøjt små “kys” ud på en beklædt bageplade (brug en takket, stjerne- eller rund tyl, alt efter, hvordan dine marengskys skal se ud). Bag dine kys i ovnen ved 100 grader i 45-60 minutter (alt afhængig af, hvor store de er).

20 kommentarer

  • Susse

    Hej, har jeg forstået det rigtigt at æggehviderne i bunden ikke skal piskes først?
    Flot kage, som jeg glæder mig til at prøve. Tak for mange gode opskrifter!

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • juulielykke@hotmail.com

      Hej Susse, tak for dit spørgsmål!

      Det er faktisk valgfrit – hvis du ikke pisker dem, og blot rører dem sammen bliver bunden mere tung, chewy og konfekt-agtig, hvorimod en pisket æggehvide giver en mere marengslignende bund.

      Håber det giver mening, og tak for de søde ord 🙂

      Mvh Julie

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Yaren

    Hej, kan man undgå at lave lagkagebunden og kun nøjes med at lave de to mousser?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • juulielykke@hotmail.com

      Hej med dig 🙂

      Det kan du godt, ja, men smagsmæssigt kommer du nok til at mangle noget tekstur til mousserne 🙂 – men det kan sagtens lade sig gøre!

      Mvh

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Camilla Christensen

    Hej 😊 Kan bunden mon laves med mandler k stedet for hasselnødder?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • juulielykke@hotmail.com

      Hej Camilla!

      Det kan den helt sikkert!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

    Den kage ser virkelig lækker ud!
    Jeg overvejer at lave den til min datters barnedåb, kan du hjælpe mig med at gange opskriften op til cirka 60 mennesker? Kan det overhovedet gøres så jeg laver en stor kage?
    Og sidste spørgsmål, kan kage laves på forhånd, fryses og så tages op på dagen (evt aftenen før) og pyntes?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • juulielykke@hotmail.com

      Hej Julie! Hvis jeg var dig, ville jeg lave den dobbelt så stor og lave kagen i en 24 centimeters form – der vil cirka være nok til 16 mennesker i sådan én, og så ville jeg bage flere. Jeg har desværre ikke prøvet at bage én kage til 60 mennesker, så mit forslag vil være at lave flere 🙂

      Mvh Julie

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mathilde

    Hvad er højden på kagen?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • juulielykke@hotmail.com

      Hej Mathilde – det afhænger selvfølgelig af, hvor stor din form er. Jeg brugte en på 16 centimeter, og jeg vil gætte på, at min var cirka 8 centimeter høj 🙂

      Knus

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mathilde

    Mega god kage!
    Hvor lang tid vil du sige den kan holde sig i køleskabet?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • juulielykke@hotmail.com

      Hej Mathilde!
      2-3 dage vil jeg sige 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Agnethe

    Kan man glaze kagen?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • julielykke1256

      Hej Agnethe! Da lagkagebunden er synlig vil glazen nok ikke ligge knivskarpt, men hvis det ikke er af betydning, kan du godt! 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lotte

    Hvor køber du kageplast – og er der noget kageplast du vil anbefale til en nybegynder?
    Hilsen Lotte 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • julielykke1256

      Hej Lotte! Jeg vil anbefale dig at købe det, de har hos kunst og køkkentøj – det har en god tykkelse. Hvis du er heldig har Søstrene Grene noget i øjeblikket, der er VIRKELIG godt! (og så er det en ret god pris) – jeg har i hvert fald hamstret et par ruller 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Charlotte

    Hvor mange vil du mene der bliver til? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • julielykke1256

      Hej Charlotte! Der er til 8-10 personer i den 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

    Kan bundene laves i forvejen og fryses ?

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min bedste gulerodskage med creme cheese og karamelliserede valnødder