Sommerlagkage med yoghurt og hindbær

Salt og syrlig karamelmoussekage med havtorn og peanutbutter

Okay, det her er en af de mere avancerede. Kagen har mange elementer og lag, så hav god tid, hvis du giver dig i kast med den! Personligt synes jeg, den er al tiden værd: En knasende sød og salt bund af karamelchokolade og peanutbutter, en syrlig havtornsganache og havtornsmousse og en fantastisk chokolademousse og creme lavet med Callebauts Gold-chokolade. Hvis i er vilde med karamel, så vil i elske den – jeg er en hvid chokolade-pige, men den her er altså min nye favorit. Du kan sagtens springe én eller to af elementerne over i kagen, hvis det er for stor en mundfuld, men bevar de lag, der gør kagen både karamelsød og havtornssyrlig – så smager den bedst. Hvis du enten ikke bryder dig om goldchokoladen eller ikke kan få fat i den, kan du sagtens erstatte med hvid chokolade. Hvis du undlader at pynte din kage med tuille til sidst, er kagen glutenfri!

Salt og syrlig karamelmoussekage med havtorn og peanutbutter

Knasende chokoladebund

 • 50 gram peanutbutter
 • 30 gram peanuts (valgfrit)
 • 100 g chokolade (jeg bruger Callebauts gold)
 • 20 g cornflakes
 • En smule salt

Havtornssaft

 • 200 g havtorn (frosne)
 • 5 spsk sukker
 • 1 blad husblas

Havtornsganache

 • 100 gram chokolade (igen bruger jeg Callebauts gold)
 • 25 ml piskefløde
 • 25 ml havtornssaft
 • En håndfuld chokoladeperler – jeg bruger Callebauts crispearls, men det kan godt udelades

Havtornsmousse

 • 50 ml ml havtornssaft
 • 50 gram sukker
 • 1,5 blade husblas
 • 1,5 dl piskefløde

Karamelchokolademousse

 • 2 blade husblas
 • 200 gram chokolade (stadig Callebauts gold)
 • 1 helt æg
 • 1 æggeblomme
 • 2,5 dl piskefløde

Chokoladecreme/chokoladecremeux

 • 1 blad husblas
 • 140 gram Callebaut Gold
 • 2 æggeblommer
 • 15 gram sukker
 • 160 ml piskefløde

Tuille

 • 35 g smør
 • 35 g sukker
 • 20 g hvedemel
 • 25 g glukosesirup

Knasende chokoladebund

 1. Smelt chokoladen i en skål over vandbad. Tag skålen af varmen og rør peanutbutter i. Vend hakkede peanuts, cornflakes og salt i chokoladen. Placér en kagering (16 cm i diameter) på et skærebræt med bagepapir, kom eventuelt kageplast rundt i kanten, og fordel chokolademassen heri. Sæt bunden i fryseren, mens du laver det næste lag.

Havtornssaft

 1. Udblød husblas i koldt vand i 10 minutter. Kom havtorn og sukker i en lille gryde og varm det op til kogepunktet. Lad det simre i i fem minutter og tag det herefter af varmen. Si saften ned i en skål og kom den udblødte husblas ned i saften. Stil den til side – den skal bruges til både ganache og mousse.

Havtornsganache

 1. Smelt chokolade i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløde og havtornssaft til kogepunktet i en gryde, og hæld det over chokoladen. Rør rundt i midten af skålen med en dejskraber, til ganachen samler sig og bliver smuk og blank – den kan godt virke til at ville skille en smule, men bliv blot ved – den skal nok blive blank. Fordel ganachen oven på den kolde chokoladebund. Kom chokoladeperlerne ud på ganachen og sæt formen tilbage i fryseren.

Havtornsmousse

 1. Udblød husblassen i koldt vand. Kom havtornssaft og sukker i en lille gryde og lad det koge op til alt sukker er opløst. Tag gryden af varmen, vrid husblassen fri for vand, og rør den ud i den varme saft. Lad den køle af til håndvarm.
 2. Pisk fløden til let skum. Vend herefter lidt af skummet over i den håndvarme saft – gentag processen et par gange til massen er ensartet. Kom moussen på den afkølede bund og stil den på køl mens du laver den sidste mousse.

Karamelchokolademousse

 1. Start med at udbløde husblassen i koldt vand i minimum 10 minutter. Smelt chokoladen over vandbad, tag den af varmen og lad den køle af en smule. Pisk æg og æggeblomme i en skål over vandbad indtil massen tykner en smule og bliver helt glat (sørg for at have god kontrol over varmen, så du ikke laver røræg). Tag æggemassen af varmen og klem vandet let fra husblassen og opløs det i den varme æggeblanding under omrøring. Hæld herefter den smeltede chokolade i æggemassen ? stadig under omrøring til massen er homogen. Pisk fløden til let skum og kom den ? gerne af 3-4 omgange i chokolade/æggeblandingen indtil moussen er ensartet. Hæld moussen ud over havtornsmoussen. Stil kagen på frys natten over.

Chokoladecreme/chokoladecremeux

 1. Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet i en lille gryde. Pisk ganske kort æggeblommer og sukker sammen. Hæld den varme fløde i æggesnapsen, rør rundt og hæld det hele tilbage i gryden igen. Varm ved svag til middel varme blandingen op til 83 grader under konstant omrøring. Sigt den 83 grader varme creme, tilsæt husblas, rør rundt og hæld cremen over chokoladen. Rør rundt til cremeuxen samler sig og bliver helt blank. Fyld cremen i spiralsilikoneforme (jeg bruger silikomarts) og stil den i fryseren natten over. Dagen efter tages cremen ud af formen og placéres den på den kolde kage.

Tuille (karamelpynt på kagen)

 1. Forvarm ovnen til 175 grader. Smelt smørret. Rør alle ingredienserne sammen og smør dejen tyndt ud på et stykke bagepapir. Bag dejen i ovnen i cirka 7 minutter til farven er gylden. Køl den af til den er hård og bræk den herefter i små stykker. Pynt din kage med tuillen, skovsyre, glimmer og chokoladeperler.

 

12 kommentarer

 • Maria

  Hej,
  Har du forslag til en anden/andre syrlig mousse i stedet for havtorn? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Maria! Jeg tænker umiddelbart, at ethvert bær ville kunne gå i denne sammenhæng, så kast dig bare over både hindbær, brombær, ribs og lign. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Natalie

  Kan man bruge hvid chokolade i stedet for callebaut gold?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Natalie! Ja, det kan man sagtens, det har jeg selv gjort flere gange 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Hej,

  Hvad er det, der er pyntet med ovenpå udover tuille? Er det cremeux eller mousse?? ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Det er cremeux lavet med Callebaut gold 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kamilla

  Skal der virkelig 1,5l fløde i havtorne moussen?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • julielykke1256

   Hej Kamilla! Nej, det er selvfølgelig kun 1,5 dl – det er rettet i opskriften. tusind tak!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kamilla

   Haha, det lød også af meget. Jeg står nemlig og skal lave den i morgen – tusinde tak for så hurtigt svar Julie!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • julielykke1256

   Velbekomme, held og lykke med den, den er SÅ god 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elham

  Hej, rigtig lækker opskrift som skal prøves!
  Jeg har lige nogle spørgsmål 🙂

  Bruger du hvid chokolade hele vejen igennem opskriften?
  Lader du kagen stå i fryseren i over et døgn, før chokoladecremen kommer på? Eller står kagen i køleskabet.
  Hvornår vil du anbefale man tager kagen ud inden servering? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • julielykke1256

   Hej Elham!

   Nej, jeg bruger Callebauts Gold gennem hele opskriften (det er en form for hvid chokolade, så du kan sagtens erstatte den med almindelig hvid chokolade)

   Jeg stiller kagen i fryseren i minimun 4 timer for at sikre, at den fryser helt 🙂
   Jeg vil anblefale at den tages ud af fryseren og sættes i køleskabet 4 timer før servering. Hvis du serverer den direkte fra køleskabet kan du tage den ud en halv time før servering 🙂

   held og lykke med det hele!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sommerlagkage med yoghurt og hindbær