Mørk chokoladeis med brownie og havsalt uden ismaskine

Koldhævede manitobastykker uden surdej

En variation af mine bolleopskrift (du finder den her) Denne her er ligesom sin forgænger uden surdej, og skal koldhæve natten over. Bollerne er en smule mindre grove, da de er lavet på hvedemel – både almindeligt og manitoba: en hvedemel med et højt protein- og glutenindhold. Jeg synes bollerne bliver HELT fantastiske, med den form for mel. Opskriften giver mellem 10 og 15 boller, afhængig af, hvor store du vil have dem. Det bedste ved dem er, at de kan fryses ned og tøes op en søndag morgen – jeg vil næsten påstå, at de faktisk er ENDNU bedre når de varmes op i ovnen end når de er nybagte (det er faktisk rigtigt!). 15 minutter i ovnen fra frost, og så er de perfekte! Jeg ved, der findes mange forskellige måder at lave gode boller på, og det er selvfølgelig også subjektivt, hvad der gør dem gode, men de her fungerer bare virkelig godt for mig, og jeg laver dem hver eneste uge (-;

Koldhævede manitobastykker uden surdej

  • 10 gram gær
  • 4,5 dl koldt vand
  • 10 gram salt
  • 50 gram havregryn
  • 200 gram manitobahvedemel (kan fåes i de fleste supermarkeder – jeg bruger Finax’)
  • 200 gram hvedemel

Start med at røre gær og salt ud i vandet og lad det stå i 10 minutter, inden du tilsætter havregrynene og minitobamelet. Du kan enten vælge at køre bollerne på en køkkenmaskine eller mikse dejen med en håndmixer (det er hårdt for armen, men det kan lade sig gøre). Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen. Dejen vil efter lidt tid begynde at virke en smule lind ? det er intet problem, sådan skal den være! Det vigtige er bare at røre den meget længe – jeg kører min i 20 minutter eller indtil den begynder at slippe skålens kanter og består en ?glutentest?. Det går ud på, at du skal kunne tage en smule af dejen mellem to fingre og være i stand til at skille fingrene uden at dejen ?går i stykker? Dæk dejen til med folie, og lad den stå på køl natten over. Du skal gerne kunne se, at din dej er aktiv i hævningsprocessen ved, at den bobler en smule på overfladen.

Tag din dej ud af køleskabet i god tid ? den har godt af at stå i en times tid inden bollerne kommer i ovnen. Tænd ovnen på 250 grader og lad din bageplade være derinde, imens den varmes op. Hæld dejen ud på et meldrysset bord (det er ikke nødvendigt at røre eller at skrabe den ud ? den falder ud af sig selv ved lidt rysten) og skær med en dejskraber eller kniv små boller ud i den størrelse, du ønsker. Placer bollerne på den varme bageplade beklædt med bagepapir, drys dem eventuelt med lidt flagesalt, og bag dem i 15-20 minutter – jeg giver typisk mine omkring 16-17 minutter. Tiden afhænger af størrelsen, du har valgt, men når bollerne har en flot gylden farve og lyder hule, når du banker på bunden af dem, så er de færdige. Nyd bollerne direkte fra ovnen, eller frys dem ned og gem dem til en anden god gang. Jeg plejer at smide dem ind i ovnen mens de stadig er frosne og varme dem op ved cirka 200 grader i et kvarters tid.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mørk chokoladeis med brownie og havsalt uden ismaskine