Koldhævede manitobastykker uden surdej

Skovbærcheesecake med knasende peanutbund og skovbærganache

Der var efterspørgsel på den barnedåbskage jeg lavede for et par uger siden, så her får i opskriften. Kagen er stor, så opskriften kan sagtens reduceres (eventuelt til halv størrelse). Jeg har brugt en 24 centimeters springform, men jeg vil anbefale at gå ned til 22 centimeter, for at få lidt mere højde på kagen. Der er ingen bagetid, så det er ikke noget, der kommer til at påvirke opskriften. Er du ikke til skovbær, eller har du bare et andet bær, du skal have brugt, så kan du selvfølgelig erstatte, som du har lyst til – det samme gælder med chokoladen. Jeg har lavet en cremeux med karamelchokolade og almindelig mælkehokolade til at pynte kagen med – du kan finde opskriften her.

Skovbærcheesecake med knasende peanutbund og skovbærganache

Peanutbund

 • 200 gram karamelchokolade (jeg brugte Callebauts Gold, men den kan erstattes af den chokolade, du foretrækker)
 • 100 gram peanutbutter
 • 60 gram peanuts
 • 50 gram cornflakes
 • en smule salt

Skovbærsirup

 • 600 g skovbær (frosne)
 • Saft fra 2 citroner
 • 1 dl sukker
 • 2 blade husblas

Skovbærganache

 • 200 gram hvid chokolade
 • 50 ml af skovbærsiruppen
 • 50 ml piskefløde

Skovbærcheesecake

 • 200 ml af skovbærsiruppen
 • 6 blade husblas
 • 300 gram Philadelphia
 • 200 gram sukker
 • 300 gram hvid chokolade
 • 300 ml piskefløde

Peanutbund

 1. Smelt chokoladen i en skål over vandbad. Tag skålen af varmen og rør peanutbutter i. Vend hakkede peanuts, cornflakes og salt i chokoladen. Placér en kagering (20-22 cm i diameter) på et skærebræt med bagepapir, kom eventuelt kageplast rundt i kanten, og fordel chokolademassen heri. Sæt bunden i fryseren, mens du laver det næste lag.

Skovbærsirup

 1. Udblød husblas i koldt vand i 10 minutter. Kom skovbær, citronsaft og sukker i en lille gryde og varm det op til kogepunktet. Lad det simre i i fem minutter og tag det herefter af varmen. Si saften ned i en skål og kom den udblødte husblas heri. Stil den til side – den skal bruges til både ganache og ostefyld.

Skovbærganache

 1. Smelt chokolade i en skål over vandbad, og tag skålen af varmen. Bring fløde og skovbærsirup til kogepunktet i en gryde, og hæld det over chokoladen. Rør rundt i midten af skålen med en dejskraber, til ganachen samler sig og bliver smuk og blank – den kan godt virke til at ville skille en smule, men bliv blot ved – den skal nok blive blank. Fordel ganachen oven på den kolde chokoladebund og stil den tilbage i fryseren.

Ostefyld

 1. Udblød husblassen i koldt vand i mindst 10 minutter. Varm skovbærsirup op i en lille gryde. Når den er lige under kogepunktet tages gryden af varmen, husblassen vrides fri for vand og røres ud i den varme saft. Lad den køle af til håndvarm. Pisk Philadelphia og sukker let og luftigt i en skål. Smelt den hvide chokolade i en anden skål over vandbad, og vend den herefter forsigtigt i ostefyldet. Tilfør herefter den håndvarme sirup, og arbejd den ind i ostefyldet til massen er homogen og glat. Pisk fløden til let skum ? pas på ikke at overpiske den. Vend den herefter i ostemassen til denne igen er glat. Fordel det meste af fyldet oven på skovbærganachen. Hvis du ønsker at pynte din kage med moussebomber, kan en smule af ostefyldet hældes i silikoneforme – husk blot, at din fryser skal kunne fryse rimelig koldt, før at de kan komme pænt ud af formene. Sæt kagen i fryseren i mindst fire timer og helst natten over.

 

Pynt til kagen: Friske hindbær, cremeux (find link til opskrift længere oppe) og skovsyre

Jeg har smeltet noget Callebaut Gold, rørt en smule frysetørret solbær i og fordelt det ud på et stykke kageplast. Herefter har jeg med en skarp kniv skåret geometriske former ud og placeret dem på kagen.

 

 

 

 

 

4 kommentarer

 • Lise

  Hej,
  Den ser jo vildt lækker ud. Jeg er ikke den store konditor, men vil forsøge mig med denne fantastiske opskrift.
  Kan man lave kagen og lade den stå nogle dage i fryseren? Og hvor længe er den ca om at tø op?
  Vh. Lise

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Lise!

   Ja, det kan du sagtens – men hvis der er tale om flere dage, ville jeg holde kagen i en lufttæt beholder (eller i hvert fald sørge for, at alt andet i fryseren er pakket ind, så kagen ikke tager smag fra det 🙂

   Den tager cirka 4 timer om at tø op i køleskabet 🙂

   Mvh Julie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gary

  Hi! I’m a big big fan of your cakes and baked goods. Your blog is very inspiring 🙂 I’d like to try making this cake soon but I’m wondering how many grams is your gelatine sheet? There are different sizes available in my country.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hi Gary! Thank you so much! in Denmark a gelatine sheet weighs 1,7 grams 🙂 I hope this helps. If you have any other problems with the translation (I know Google Translate can be a pain) let me know and i’ll try to guide you 🙂

   Best regards

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Koldhævede manitobastykker uden surdej