Skovbærcheesecake med knasende peanutbund og skovbærganache

Efterårscheesecake med æbler, hasselnøddekrokant og kanel

NU er det officielt efterår, og det vrimler med æbler rundt omkring i haverne. Jeg har brugt dem i to elementer i denne kage: både i kompotten og i geléen. Selve cheesecaken er lavet på kondenseret mælk – en måde, jeg ikke havde prøvet før, men som minder meget om en hvid chokolade cheesecake. For at gøre kagen endnu mere efterårsagtig, har jeg blandet kanel i kiksebunden – lad dig ikke skræmme af det, hvis du ikke er meget til kanel, det smager blot en smule af Bastognekiks! Hvis du slet ikke er til kanel – eller ikke tåler det – så kan du blot udelade det!

Efterårscheesecake med æble, hasselnøddekrokant og kanel

kiksebund

 • 100 gram smør
 • 200 gram digistive
 • 2 spsk kanel
 • 5 spsk sukker

Æblekompot

 • 3 små æbler (cirka 75 gram stykket)
 • 3 spsk sukker
 • en lille smule vand

Hasselnøddekrokant

 • 75 gram hasselnødder
 • 75 gram sukker
 • en smule salt

Cheesecake

 • 3 blade husblas
 • saften fra 2 citroner
 • 200 gram kondenseret mælk
 • 200 gram Philadelphia
 • 100 gram sukker

Æblegelé

 • 2 blade husblas
 • fire små æbler (igen cirka 75 gram stykket med kernehus)
 • 1 dl sukker

Marengskys

 • 75 gram æggehvide (stuetemperatur)
 • 75 gram sukker
 • 75 gram flormelis

kiksebund

 1. Start med at spænde et stykke bagepapir i bunden af en lille springform (jeg brugte 18 centimeter). For den eventuelt med kageplast. Smelt smørret i en lille gryde. Knus kiksene fint og bland sukker og kanel i. Bland kikseblandingen med den smeltede smør, og fordel den i bunden og op ad siderne på springformen. For et jævnt lag kan du eventuelt ‘stampe’ den med bunden af et glas. Stil bunden på køl imens du laver kompotten.

Æblekompot

 1. Skræl og skær æblerne i små tern. Kom æblestykkerne i en lille gryde sammen med sukker, vand og citronsaft og kog det op. Skru herefter ned og lad det simre til æblestykkerne er blevet bløde, men samtidig har en smule bid og væsken er fordampet. Fordel æblekompotten oven på kiksebunden og stil den tilbage på køl.

Hasselnøddekrokant

 1. Tænd din ovn på 200 grader. Spred nødderne ud på en bageplade og rist dem i 5-10 minutter, til de begynder at dufte. Lad dem køle af og gnid skallerne af. Kom sukkeret i en lille gryde og smelt det ved lav varme til gylden karamel. Når al sukkeret er opløst, kommes nødderne i gryden og karamellem fordeles på nødderne. Hæld massen ud på et skærebræt, lad det køle af og hak det groft. Fordel det ud på æblekompotten.

Ostefyld

 1. Start med at udbløde husblassen i koldt vand i cirka 10 minutter. Kom citronsaft i en lille gryde og varm det op til kogepunktet. Tag gryden af varmen og kom den udblødte husblas heri. Lad saften køle af til håndvarm. Imens piskes sukker og Philadelphia sammen til en luftig masse. Vend den kondenserede mælk i efterfulgt af den håndvarme citronsaft. Fordel ostefyldet på kagen og stil den på frys i minimun fire timer og helst natten over. Hvis du har lidt kiksekrummer tilovers, kan du eventuelt drysse det op toppen af ostefyldet, da æblegeléen er forholdsvisgennemsigtig – det giver bunden lidt struktur.

Æblegelé

 1. Start med at udbløde husblassen i koldt vand i cirka 10 minutter. Skær æblerne i tern (gerne med både skræl og kernehus og kom det sammen med sukkeret i en gryde. Kog det op og lad det herefter simre i 5-10 minutter til æblerne er møre. Si saften fra æblemosen og kom herefter den udblødte husblas heri. Lad den køle en smule af og hæld den herefter ovenpå den frosne cheesecake.Til kagen på køl i minimum en time.

Marengskys

 1. I en skål piskes æggehviderne stive (sørg for at både piskeris og skål er helt rene, og at æggehviderne er stuetemperatur). Når æggehviderne er skummende og hvide, tilsættes sukkeret lidt efter lidt. Pisk marengsen til den danner stive, luftige, hvide toppe, og stop så med at pisk! Du ønsker at piske luft ind i marengsen, men pisker du for længe, vil du piske den ud igen. Sigt flormelissen ned i marengsen og vend den forsigtigt rundt til alt er blandet sammen. Kom marengsen i en sprøjtepose med den tyl, du ønsker og sprøjt dem ud på en bageplade. Bag marengsen i 30 minutter ved 110 grader.

pynt: Skovsyre, mandler med hvid chokolade (købt i Søstrene Grene), chokoladeperler fra Valrhona og guldglimmer.

16 kommentarer

 • Maja Buch

  Kan se du skriver der skal citronsaft i æblekompotten, men hvor meget? Der står ik noget i opskriften 😊
  Hvis jeg laver dobbelt op, vil en kagering på 32 cm så passe?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Maja! Meningen er, at du selv skal smage den til, men gå som udgangspunkt efter en halv til en her citron 🙂

   Og hvis du laver dobbelopskrift, ville jeg vælge en mindre form – nok en 24 centimeter 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Hej den ser virkelig lækker ud.. Kan man erstatte hasselnødde krokanten med noget andet hvis man ikke kan tåle nødder? Tænker om det ville fungerer med æblekage rasp eller makroner..?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Pia!

   Makroner ville være et fint alternativ, hvis du kan finde nogen der ikke har været i nærheden af mandler 😉

   Mvh

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine Vind

  Hej,
  Sikke en lækker kage. Den skal laves på min datters 2 års fødselsdag. Den kondenseret mælk, kan den erstattes af noget andet i så fald hvilket? Mange hilsner Trine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Trine! Det lyder som en rigtig god idé 🙂 Jeg har ikke prøvet at erstatte den med andet, men hvis du helst ikke vil bruge det, s kan du søge på hvid chokolade cheesecake på min blog, så er der opskrift på én, der minder meget om med hvid chokolade og fløde 🙂 Held og lykke med det!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karen

  Lyder dejlig – er kagen fryse egnet?
  Mvh Karen

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Karen! Selve kagen kan sagtens fryses, men jeg ville erstatte geléen med noget andet, da gelé ikke tåler frost så godt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annemette

  Super opskrift, der vakte stor begejstring. Jeg droppede dog sukkeret i bunden og skar ned på kanel (min kanel er mega potent, så den ville overdøve alt!) Nem at gå til og smager skønt og efterårsagtigt

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • julielykke1256

   Hvor er det skønt, Annemette! God idé, hvis kanelen er stærk – den kan godt blive for kraftig!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hvilken tylle skal man købe for at lave de fine marengstoppe? Hvor kan du anbefale at man køber den?
  Fantastisk smuk kage du har lavet som jeg vil prøve.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • julielykke1256

   Hej med dig Mette! Min tylle er faktisk bare købt i Føtex (den er fra det mærke, der hedder Vores, og den kommer i en pakke med to andre)
   Jeg kan ellers anbefale Wiltons. Det er for det meste dem, jeg bruger 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linette

  Hej Julie
  Ser lækker ud.
  Hvis jeg vil lave den i en kagering på 22 cm hvor meget ekstra portions mæssigt skal jeg regne med tænker du?
  Ville man kunne støbe æblegelen i en spiral form i stedet og lægge på efterfølgende?
  Pft.
  Hilsen Linette

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • julielykke1256

   Hej med dig, Linette! Jeg ville gange opskriften med 1,5 til en 22 centimeters springform – så vil den få nogenlunde samme højde 🙂 Man vil godt kunne støbe den i en spiralform, bare sørf for, at din fryser er ekstra kold, ellers får du svært ved at få geléen ud af formen 🙂

   Held og lykke med det! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Er det sødet kondenserrt mælk?

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skovbærcheesecake med knasende peanutbund og skovbærganache