Julesnurrer med varme krydderier og marcipan

Glutenfri nutellakage med hasselnøddebrownie

Dét her kunne sagtens være årets nytårskage for mit vedkommende, Glutenfrie bronwniebunde med smag af ristede hasselnødder, en lækker, cremet mælkechokolademousse med nutella og hasselnøddesmør og en blød chokoladecreme på toppen. Kagen smager hen af Ferrero Rocher – og hvem elsker ikke det? Hvis kagen skal serveres til nytår, kan du lige ligesom jeg pynte den med en masse guldglimmer. Opskriften er cirka til 10 personer.


Glutenfri nutellakage med hasselnøddebrownie

Browniebunde med hasselnødder

150 gram god, mørk chokolade
120 gram smør
120 gram sukker
3 æg
100 gram hasselnødder – 60 gram malet til mel og 40 gram, der grofthakkes
en smule salt

Start med at tænde din ovn på 180 grader (almindelig ovn). Fordel hasselnødderne på en bageplade og rist dem i 5-10 minutter (huset skal gerne begynde at dufte af hasselnødder). Lad nødderne køle af. Kom chokolade og smør i en skål og smelt det sammen ved lav varme over vandbad. Pisk imens sukker og æg til en luftig æggesnaps – det tager cirka 5 minutter ved høj hastighed. Hæld æggesnapsen i den smeltede chokolademasse under konstant omrøring til de er blandet godt sammen. Hak 40 gram af hasselnødderne groft og mal resten til mel på en minihakker eller i en blender. Vend begge dele forsigtigt rundt til dejen igen er glat. Tilsæt en smule salt (cirka en teskefuld). Fór en springform (18-20 centiemter) med bagepapir og smør kanten med en smule smør. Hæld halvdelen af chokoladedejen i formen og bag den i 18 minutter. Gentag med den sidste halvdel af dejen. Lad bundende køle helt af inden du fjerner dem fra formen. Læg dem på køl imens du laver mælkechokolademoussen

Mælkechokolademousse

3 blade husblas
3 æg
200 gram mælkechokolade
120 gram nutella
100 gram hasselnødder, ristet og kørt på hakker eller blender til hasselnøddesmør
4,5 dl fløde
en smule salt

Rist igen hasselnødderne i ovnen i 5-10 minutter. Lad dem køle af, og kom dem i en minihakker og blend det til hasselnøddesmør (det tager cirka 5-10 minutter, så vær tålmodig. Varmen fra maskinen vil få nødderne til at udskille olie, så konsistensen til sidst bliver til smør). Udblød imens husblassen i koldt vand i minimum 10 minutter. Hak chokoladen fint og smelt den sammen med nutella over vandbad, tag den af varmen og lad den køle af en smule, det er vigtigt, den ikke er for varm (jeg lader den typisk køle i 10-15 minutter). Tilsæt herefter æggeblommerne lidt ad gangen. Massen vil blive meget fast, og hvis den er for varm, vil den blive grynet – det kan dog godt reddes, når den varme fløde tilsættes. Varm 1 deciliter af fløden op til lige uner kogepunktet i en lille gryde. Tag gryden af varmen, vrid husblassen fri for vand og rør den i den varme fløde. Rør nu fløden i chokolademassen lidt af gangen – der skal røres godt for at massen samler sig og bliver glat, så rør indtil massen er helt blank. Tilsæt din hasselnøddesmor, og smag til med salt. Pisk piskefløden til let skum. Tilføj skummet til chokolademassen lidt ad gangen (jeg gør det altid af cirka 4 omgange) – du må gerne give den lidt tæsk til at starte med for at få det godt blandet sammen, men nøjes ellers blot med at vende fløden forsigtigt i.

Samling af kagen

150-200 gram nutella (valgfrit)

Placér en af dine chokoladebunde på et fad foret med bagepapir – placer en kagering rundt om bunden (du kan også bruge din springform igen, hvis du ikke ejer en kagering). Fór eventuelt siden af din form/ring med kageplast for et skarpere slutresultatet). Hæld nu cirka halvdelen af chokolademoussen på den første bund. Stil den på frys i cirka 15-30 minutter, hvis din mousse er lind, for lige at give den mulighed for at sætte sig en lille smule – så undgår du at din anden bund synker ned på den første. Placér den anden bund ovenpå den første mousse. Hæld resten af moussen ovenpå den anden bund og sæt kagen på frys i minimum fire timer.

Chokoladecremeux

1 blad husblas
140 gram mælkechokolade
2 æggeblommer
15 gram sukker
160 ml piskefløde

Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet i en lille gryde. Pisk ganske kort æggeblommer og sukker sammen. Hæld den varme fløde i æggesnapsen, rør rundt og hæld det hele tilbage i gryden igen. Varm ved svag til middel varme blandingen op til 83 grader under konstant omrøring. Sigt den 83 grader varme creme, tilsæt husblas, rør rundt og hæld cremen over chokoladen. Rør rundt til cremeuxen samler sig og bliver helt blank. Lad cremen stå på køl til den sætter sig. Hvis du vil pynte kagen som mig, så fordel cremen i to forskellige sprøjteposer med en stjernetyl (min er fra mærket funktion) og en stående tyl (min er fra Wilton og er nummer 125). Konsistensen på cremen skal være blank, sat, men ikke for fast. Spørjt små stjerner ud på et stykke bagepapir for at tjekke – den skal danne bløde toppe, der kan “trækkes” opad, og som ikke går i stykker ved foden af stjernen (hvis det giver mening) – Hvis cremen ikke gør det, lad den da ligge på køkkenbordet en halv times tid og prøv igen.

Pynt kagen med skovsyre, guldglimmer og chokoladeperler.

2 kommentarer

 • Ida

  Super lækker kage, hvis man skal lave den i en firkantet form så man evt kan stikke ud til potionskager, skal opskriften så ganges op 1 gang så man får lidt højde på kagen ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Ida! Det kommer selvfølgelig an på, hvor stor den firkantede form er – men hvis den er større, så ville jeg helt sikkert gange op! 🙂

   Mvh

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Julesnurrer med varme krydderier og marcipan