Fudge med butter pecan og havsalt: verdens bedste konfekt

Guide til peberkagehus: den hyggeligste juletradition

I var så overvældende mange, der gerne ville have en guide og opskrift til det peberkagehus, jeg lagde ud på min instagram forleden, og det kan jeg godt forstå, for det er nok den hyggeligste juletradition jeg nogensinde har været en del af. Om det er med børn eller med veninder (som det var i mit tilfælde), så kan alle være med. Ambitionerne kan være høje eller lave, om du har lyst til at bygge et peberhuspalæ eller bare en lille julehytte, så kan denne opskrift bruges. Sæt god tid af til det – især hvis du som mine veninder og jeg hver især vil lave et hus (vi brugte cirka 10-12 timer på det) men igen: det var det hele værd! Jeg vil forsøge at guide jer igennem det på bedste vis, men hvis der mangler nogle beskrivelser eller der er noget, i ikke forstår, så brug kommentarfeltet, for det har været en meget omstændig opgave, at beskrive noget så visuelt med ord!


Før du går i gang: Planlæg hvordan dit hus skal se ud: skal det bare være fire vægge og et tag? Skal den have en kanap? Skal den have en skorsten? Tag stilling til det hele, og hold dig til planen så godt som muligt – når det så er sagt, så får man gode idéer undervejs og sadler om, men så vidt muligt hav de store linjer på plads (du kan eventuelt tegne det, hvis det hjælper at få de visualiseret).

Det skal du bruge udover dejen: Linial! (flere, hvis i skal er flere der skal være med, så man ikke skal slåsse om den ene) en skarp kniv, en MASSE bagepapir, husblas til vinduerne (igen: køb en masse!), en god kagerulle (gerne mere end én, hvis man er flere), sprøjteposer (et cornette af bagepapir kan også bruges), pensel til sukkermassen (det kræver ikke nogen særlig pensel) og udstikkere til at lave vinduer, pynt osv. Jeg brugte en juletræsudstikker, stjerneudstikker og en firkantet udstikker.

Peberkagedej (giver ét stort hus)

250 g smør
400 gram sirup – mørk eller lys – det er valgfrit
300 g brun farin
1 tsk stødt sort peber
2 tsk stødt nelliker
2 tsk stødt kardemomme
5 tsk kanel
4 tsk natron
2 æg
1 kg hvedemel
et smule salt

Royal Icing

500 gram flormelis
3-4 æggehvider
(alt efter hvor meget du vil pynte skal du have mere eller mindre – så sørg for, at have nok af begge dele)

Sukkermasse (lim til huset)

500 gram sukker (måske mere, måske mindre) – bare hav en masse tilgængeligt, så du ikke løber tør!

Kom smør, sirup og brun farin op i en gryde. Kog det op under omrøring, og tag det af varmen. Rør først alle krydderierne i. Selvom du ikke har tænkt dig, at peberkagehuset skal spises, så hjælper krydderierne med, at dit lagkagehus ikke mugner, så spar det ikke væk! Dit hus dufter også af jul hele dagen, hvis du putter det i! Sigt herefter natron i, og rør igen. Kom det i din røremaskine eller i en skål og rør/pisk æggene i ét ad gangen. Tilsæt til sidst mel og stop, når massen har samlet sig. Pak dejen ind i film og læg den på køl – helst så længe som muligt, men vores lå cirka en times tid, og det var fint (igen; det skal jo ikke spises).

Hvis i vil lave et peberkagehus som mit, så er dette de komponenter, der skal bages og målene på dem:

Front og bagside: 30×20 centimeter

Gavle: 30×18 centimeter

Tagsider: 34×15 centimeter

Karnapfront : 10×8 centimeter

Karnapsider: 10×4 centimeter

Karnaptag: afpasses til sidst

 

Tallene er udelukkende til at guide: varmen fra ovnen, tykkelsen på dejen osv., vil alt sammen have indflydelse på målene, så de skal tages med et gran peber, høhøhø.

Nu skal vi i gang med at lave husets sider. Jeg startede med at lave husets front- og bagside. Når du tager dejen ud af køleskabet vil den være en smule svær at rulle ud,  og så lader du den bare hvile lidt på køkkenbordet. Rul nu et stykke peberkagedej ud til husets front. Tykkelsen skal være cirka 3 mm igennem hele forløbet (det er altså tyndere end man lige tror). Grunden til at den skal være så tynd er, at den for det første hæver en smule i ovnen, men også at hævningen gør, at dine udskæringer bliver mindre skarpe, så jo tyndere, jo skarpere kanter får dine vinduer, døre osv. Så lad vær at tænk, at den skal være tyk, så huset kan holde, for den skal nok blive sprød alligevel! Resterne af dejen kan samles og lægges på køl igen, så det kan bruges til andre dele af huset.

Skær herefter din frontside ud med en skarp kniv. Min frontside blev 30×20 centimeter. I denne skar jeg et hul til min karnap på 10×12 centimeter, to store vinduer på hver side af kanarpen samt små vinduer på “øverste etage”. Til de små vinduer brugte jeg en lille plastikæske som udstikker, så vær kreativ, meget kan bruges! Hvis din dej begynder at blive for varm, kan du lægge den på køl i et kvarters tid og begynde igen.

Dejen skal bages v. 225 grader almindelig ovn i 4-6 minutter – Når hjørnerne begynder at blive mørke, skal den ud, men samtidig må dine elementer ikke være bløde i midten, for så vil huset måske risikere at falde sammen efter et par dage. Lad den køle af en smule inden du begynder at flytte den (den vil hurtigt være i stand til at blive flyttet).

Gentag nu processen med bagsiden af huset – her skar jeg et hul i midten samt to store vinduer på hver side – gør det som du har lyst eller gå ud fra mine billeder. Bag og lad den køle af som den første.

Nu skal du til at lave din gavle: Jeg vidste at min skulle være 20 centimeter op til, hvor taget begynder (efter min front og bagside), og jeg ville have den 30 centimeter høj i alt. Jeg lavede et stykke der hed: 18×30 centimeter med en tykkelse på 3 mm, jeg skar det ud, og satte små hakker ved 20 centimeters højde fra bunden (som var højden på fronten). Herefter fandt jeg midten af de 18 centimeter bredde foroven og satte et lille hak her. herefter kan du skære den overflødige trekant fra fra dit hak ved 20 centimeter til dit hak i toppen, så din gavl bliver spids til taget. Jeg skar vinduer ud i min gavl og stak stjerner ud med en stjerneudstikker. Bag dem og lad dem køle af som front- og bagside.

Nu skal du lave din karnap. Jeg ved, at jeg på min front har lavet et hul på 10×12 centimeter – heri skal min karnap være. Jeg ved, at den skal være 10 centimeter høj (det er hullet) – længden på fronten bestemte jeg skulle være 8 centimeter. Dem laver jeg to af og deler den ene i to lige store dele til karnapens sider. Skær de vinduer ud, du ønsker i karnapen og bag dem som de andre, men hold godt øje med dem – de er mindre og skal måske have kortere tid – hold øje med farven på dejen.

Nu kan du begynde at lave din royal icing. Kom æggehvider og flormelis i en skål. Rør/pisk det sammen til det får en korrekt konsistens. Konsistensen må ikke være for flydende, men heller ikke så fast, at du ikke kan få den ud af sprøjteposen – prøv dig frem med flormelissen – den skal måske have mere end opskriften viser. Fyld din icing i en sprøjtepose og klip et mikroskopisk hul – du kan altid klippe det større.

Når dine sider er kølet af kan du begynde at sætte vinduer i. Lim med din icing rundt om alle de åbninger, der skal vinduer i. Sæt husblassen fast og vend siden, så de holdes fast. Gentag med alle sider af huset. Det er nu, du skal pynte de dele af husets sider, som du ikke kan pynte når siderne er samlet og står vertikalt. Så kom icing rundt om vinduerne, sæt prikke, lav streger, lav hjerter, stjerner eller hvad du kunne have lyst til. Igen kan du følge mit eller finde på dit eget.

Sammensætning af husets sider: Kom sukker på en pande og varm det op ved middelvarme til sukkeret begynder at smelte. Tag en gavl og en side og dyp en af disses ender ned i den smeltede sukker – sæt den fast på gavlen. Hold den fast i 30 sekunder til sukkeret er størknet en smule. Gentag med den anden side. Sæt til sidst den sidste gavl på – Her kan du godt få brug for din pensel (og eventuelt en hjælper til at holde): smør det smeltede sukker på indersiden af gavlen (helt ude ved kanten i begge sider) og sæt den på de to sider. Hold den indtil det størkner. Nu har du siderne på dit hus.

Nu skal du til at lave husets tag. Jeg vil anbefale, at du går ind og måler på dit kagehus, så du ved, at taget kommer til at dække. Mit tag skulle være 34×15 centimeter – hellere lav det en centimeter større end du måler, så taget kan gå lidt ned over siden. Jeg skar store vinduer i mit tag, men igen: gør som du har lyst! Jeg brugte ligeledes en hjerteudstikker til at lave en buet kant på mit tag.  Skær siderne ud i det rigtige mål og bag dem som alt andet. Lad dem køle af. Imens kan du sætte vinduer i din kanarp på samme måde, som du gjorde ved huset, og pynte det, du ikke kan gøre, når kanarpen er fastlimet.

Nu kan du lime din karnap fast. Brug igen det smeltede sukker (måske skal den lige varmes op igen, måske skal den have tilføjet lidt sukker) og dyp karnappens ene sider heri. Sæt dem fast på fronten af dit hus. Sæt til sidst forsiden af karnappen fast ved at pensle sukker på bagsiden af fronten og sæt den på. Herefter kan du måle, hvor stort det lille tag til karnappen skal være. Mål, udskær og bag det som du har bagt resten. Lad den køle af og lim den på ved at pensle med den smeltede sukker på bagsiden og placer den på karnapens top.

Når taget er afkølet kan du lime eventuelle vinduer fast og sætte den på dit hus. Jeg synes det er nemmest at pensle siderne på gavlen og herefter sætte taget fast i begge sider.

Nu skal du til at pynte færdigt. Kom royal icing på tagryggen, i vinduerne, i dørene osv. Har du dej tilovers kan du bruge udstikkere og stikke juletræer, julestokke, engle eller julemænd ud og bruge din icing til at lime dem fast: Jeg har juletræer i hjørnerne på mit hus og snefnug på taget – her er det kun fantasien, der sætter grænser, så pynt, som du finder pænest. Du kan også farve din icing ved at tilføje en smule pastafarve, hvis du eksempelvis vil have noget grønt eller rødt på dit hus. Du kan pynte med julestokke, slik, snebolde, kokos som sne: hvad end du har lyst til!


Bevarelse af dit hus: Lad være med at flytte for meget rundt på huset – det virker solidt, men vil med tiden blive en smule blødere, så lad det stå, hvor det er.
Det er hyggeligt med lys i huset (og det dufter skønt), men det kan gøre dine sider bløde og smelte vinduerne, hvis det står for tæt på – så læg hellere en lyskæde derind (så slipper du også for brandfaren)
Held og lykke med det!

4 kommentarer

 • Ida Marie

  Har du lavet vindueskarme eller ser det bare sådan ud på billedet? I så fald, hvordan har du så gjort det? Og det sne-lignende, der også er i vinduerne, hvad er det? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Ida Marie! Vinduerne er husblas-blade (købt i netto) de er ‘limet’ fast med glasuren. Det snelignende i vinduerne er bare kokos 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lene

  Hej, det er et super flot peberkagehus og jeg skal helt sikkert lave den her i jule tiden. Er bare lidt usikker på hvordan med melen. kommer du ikke det hele i? hvis ikke hvordan ved du så der er nok i?
  mange tak

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Lene! Jeg tror det er lidt en fornemmelse, men du kan sagtens veje et kilo op, og tilsætte det lidt efter lidt (det er kun så der ikke står mel ud over alt) 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fudge med butter pecan og havsalt: verdens bedste konfekt