Glazekage med mazarin og hindbær

Fastelavnsboller med remonce, vaniljecreme og chokolade

Fastelavnsboller… right? Det er den tid på året igen, tid til at lave verdens bedste bagværk: hjemmelavede gammeldags fastelavnsboller. De her er helt klassiske med remonce, chokolade og vaniljecreme, men vær ikke bange for at lege lidt med det: du kan måske putte syltetøj, peanutbutter, nødder eller noget andet i – jeg har prøvet lidt af hvert, og de bliver altså altid helt vildt gode (og helt ærligt, alle elsker fastelavnsboller!) Jeg er ikke den store fan af glasur – jeg synes ikke rigtig det smager af noget andet end at det smager sødt, så jeg har pyntet mine med mælkechokolade og guldglimmer, men gør som du har lyst!

De bedste fastelavnsboller med remonce og vaniljecreme, 12-15 styk


Fastelavnsbolledej

30 g gær
130 g smør
1,75 dl sødmælk
1 æg
2 tsk vaniljesukker
40 gram sukker
1/2 tsk salt
400-450 g hvedemel
1 æg til pensling

Kom smørret i en gryde og smelt det. Når smørret er smeltet tages gryden af varmen og mælken tilsættes. I en stor røreskål (jeg bruger min røremaskine til at røre dejen sammen, så brug den, hvis du gør det samme) smuldres gæren og mælke/smørblandingen hældes over. Opløs gæren. Tilsæt ægget, vaniljesukker, sukker, salt og halvdelen af melet. Sæt røremaskinen i gang på lav-middel hastighed og tilsæt resten af melet lidt efter lidt. Lad være med at tilføre mere mel end de 400 gram. Det tager cirka 8 minutter på røremaskinen før at dejen begynder at slippe skålens kanter helt, så vær tålmodig med melet. Uanset om du ælter i hånden eller bruger en maskine dejen være glat og blank når den er færdig og som sagt slippe skålens kanter. Den vil derfor heller ikke klistre. Nu kan du lægge et viskestykke over dejen og lade den hæve lunt i en times tid (jeg stiller min skål ovenpå en radiator)

Vaniljecreme

1 tsk vaniljepulver (eller en vaniljestang)
2,5 dl sødmælk
80 g sukker
2 æggeblommer
20 g maizena
en smule salt.

Kom sødmælk, vaniljekorn, 60 gram sukker op i en gryde. Det skal ikke koge, bare varmes op til kogepunktet. Kom resten af sukkeret i en skål sammen med æggeblommer og Maizena, og rør det sammen. Hæld nu halvdelen af den varme mælk over æggeblandingen under piskning. Sæt det mælk, der stadig er i gryden til at koge, og hæld så ægge/mælkeblandingen ned i gryden, mens du pisker. Skru ned for varmen, og fortsæt med at piske i nogle minutter. Cremen vil blive tykkere, men tag den af varmen efter et par minutter, så du ikke risikerer den skiller. Hæld cremen i en skål, smag den til og læg et stykke husholdningsfilm helt ned på cremen, så den ikke danner skind. Stil den på køl imens dejen hæver.

Remonce

100 g marcipan
80 g smør (blødt)
80 g rørsukker
100 gram chokolade efter eget valg

Riv marcipanen og pisk det kort sammen med smør og sukker til en lækker remonce. Tilsæt hakket chokolade, hvis du føler for det (det gør dem altså endnu bedre!)

Fastelavnsboller

Rul dejen ud til en firkant på 0,5 cm i tykkelse. Del dejen i 12-15 lige store firkanter. Fordel en spsk af cremen og en spsk af remoncen på hver firkant. Pisk et æg, og smør kanterne af firkanterne med æg, så er de lettere at samle – fol hvert hjørne rundt om fyldet og ‘fold’ dem ind under hinanden og tryk det godt sammen således, at du sikrer, at der ingen huller er i dejen – det er en vigtig proces, så giv dig god tid med det (ingen gider spise fastelavnsboller uden fyld!) Læg bollerne med lukningen nedad på en bageplade med bagepapir på. Gentag med alle fastelavnbollerne, men læg kun 6 på hver plade, så de har plads. Dæk bagepladen med et viskestykke og lad dem efterhæve imens du varmer ovnen op til 200 grader (cirka 20-30 minutter). Pensl bollerne med resten af det sammenpiskede æg – sørg for at gøre det grundigt på hele bollen, så bliver den flot blank overalt! Bag fastelavnsbollerne i 13 minutter ved de 200 grader. Lad fastelavnsbollerne køle helt af på pladen inden du flytter dem.

Chokolade’glasur’

100 gram mælkechokolade
1 spsk smagsneutral olie

Smelt chokolade og olie over vandbad. Lad det køle af og kom herefter en teskefuld ovenpå hver fastelavnbolle (når de også er kølet helt af!)

Spis fastelavnsbollerne imens de stadig er nybagte og friske. De egner sig til frysning, men vent da med at putte chokolade på toppen, og varm dem i ovnen ved 200 grader i 10 minutter – lad dem køle af og kom herefter chokolade eller glasur på 🙂

2 kommentarer

 • Det er også min yndlingsversion, fremfor de flødefyldte – og elsker gulddrysset.

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Jeg er heller ikke fan af flødeskum, så det er helt sikkert også de gammeldags jeg foretrækker! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Glazekage med mazarin og hindbær