Moussekage med blåbær, citron og mandler

Skal dit næste kageprojekt være en udfordring, så kan jeg anbefale at lege lidt med ‘diske’ i dine kager. Det giver så fint et udtryk, og man kan ikke andet end at blive imponeret over sig selv, når kagen frigives fra formen! Men det er ikke kun udseendet der spiller ved den her, for smagen er bare lige i skabet – især hvis du elsker syrlighed som jeg gør! En chewy mandelbund, karamelganache, en syrlig citronmousse med vilde blåbær og en blåbærmousse. Helt perfekt og virkelig frisk! Du kan sagtens erstatte blåbærret med et andet bær, eller karamelchokoladen med en anden chokolade.
Moussekage med blåbær, citron og mandler, 10-12 personer
Disk til toppen af kagen (kan undlades, men giver et fint udtryk)
1 blade husblas
100 gram frosne blåbær (helst vilde blåbær – de smager af mere)
Saften fra en halv citron
50 gram sukker
1 dl piskefløde
Udblød husblassen i koldt vand (minimum 10 minutter). Kom blåbær, citronsaft og sukker i en lille gryde og bring det i kog. Når saften koger, og sukkeret er opløst, tages gryden af varmen og saften sies fra. Rør nu husblassen i den varme saft. Lad saften køle af til håndvarm. Pisk fløden til meget let skum. Vend lidt af fløden i den lune blåbærsaft. Gentag indtil alt er vendt sammen. Fordel moussen i en rund silikoneform: min var cirka 1 centiemter høj, men du kan vælge den højde, du har lyst til. Stil den på frys og lad den stå til den er helt hård.
Mandelbund
140 gram mandler
140 gram sukker
100 gram æggehvider
135 gram sukker
25 gram mandelmel
50 gram smør (smeltet ved lav varme)
en smule salt
Kom de 140 gram sukker på en pande og varm det op ved middelvarme. Når sukkeret begynder at smelte tilsættes mandlerne. Vend det hele rundt på panden, så mandlerne er godt dækket af den smeltede sukker. Hæld massen ud på et stykke bagepapir og drys med salt. Lad det køle af inden du hakker det fint.
Tænd ovnen på 175 grader. Smelt smørret i en lille kasserolle og lad det køle af.
Kom æggehviderne i en skål og pisk det til det ikke længere er gennemsigtigt. Begynd at tilsætte sukkeret en teskefuld ad gangen. Marengsen er færdig når den er blank og sej.
Kom mandelmel og de hakkede karamelliserede mandler i marengsen og vend det forsigtigt rundt. Gentag med den smeltede, afkølede smør.
Hæld massen rund silikoneform (16 centimeter) og bag den i 30 minutter ved almindelig ovn. Lad bunden køle helt af (stil den gerne på køl) og befri den fra formen. Skær eventuelt kagens top til, hvis den ikke er helt plan. Placér bunden i silikoneformen igen og start på ganachen.
Karamelganache
150 gram karamelchokolade eller karamelliseret hvid chokolade (jeg bruger den nye karamelchokolade fra Odense Marcipan)
75 gram fløde
en smule salt
Kom chokoladen i en skål. Varm fløde op til kogepunktet i en lille gryde. Hæld det ud over chokolade og lad det stå i et par minutter. Rør rundt til ganachen samler sig og bliver blank. Smag den til med salt og hæld den ud over mandelbunden. Stil bunden på frost, så ganachen sætter sig og bliver hård – på den både kommer den lettest ud af formen med en pæn kant (det tager et par timer)
Citronmousse med blåbær
3 blade husblas
saft fra 3 citroner
75 gram frosne blåbær
100 gram sukker
2 dl fløde
Udblød husblassen i koldt vand (10 minutter). Pres citronerne og bring saften i kog med sukkeret og blåbærrene i en lille gryde.Når saften koger og sukkeret er opløst, tages gryden af varmen, og husblassen røres heri. Lad siruppen køle af til håndvarm. Pisk fløden til let skum. Vend lidt af fløden i den håndvarme citronsirup. Gentag indtil alt er vendt sammen og moussen er homogen.
Samling af kagen
Placér din blåbærmoussedisk på bunden af en ny silikoneform (18 centimeter) Det er vigtigt, at formen er større, hvis du vil have din citron/blåbærmousse til at omslutte alle elementer i kagen. Sørg for, at disken er placeret i midten af formen. Hæld nu din citron/blåbærmousse i formen. Fyld den op så formen er fyldt lidt over halvvejs – der skal også være plads til mandelbunden. Frigiv din mandelbund med ganache fra formen og placér den ned i citron/blåbærmoussen. Sørg for, at mandelbunden flugter med silikoneformen og glat moussen ud med en palet. Stil kagen på frost i minimum 4 timer.
Efter 4 timer kan du fjerne kagen fra formen. Placér den på et fad med blåbærdisken opad, og pynt den med spiselige blomster, bær og skovsyre.
Hej
Både disken og mandelbunden skal i flg. opskriften på frys – er det da ikke multigt at disse dele kan laves på forkant og blive på frys – og så kan man lave moussen når kagen skal bruges? Skal delene i så fald pakkes ind i film eller hvordan?
Mht. Bunden du skriver når sukkeret BEGYNDER at smelte? For mit vedkommende når midten som regel at blive godt brun før kanten begynder at smelte – nogle gode råd? – denne del er for mig den vanskeligste
Vh Lena