Sprød tærte med blåbær, frangipane og karamel

Moussekage med blåbær, citron og mandler

Skal dit næste kageprojekt være en udfordring, så kan jeg anbefale at lege lidt med ‘diske’ i dine kager. Det giver så fint et udtryk, og man kan ikke andet end at blive imponeret over sig selv, når kagen frigives fra formen! Men det er ikke kun udseendet der spiller ved den her, for smagen er bare lige i skabet – især hvis du elsker syrlighed som jeg gør! En chewy mandelbund, karamelganache, en syrlig citronmousse med vilde blåbær og en blåbærmousse. Helt perfekt og virkelig frisk! Du kan sagtens erstatte blåbærret med et andet bær, eller karamelchokoladen med en anden chokolade.

Moussekage med blåbær, citron og mandler, 10-12 personer


Disk til toppen af kagen (kan undlades, men giver et fint udtryk)

1 blade husblas
100 gram frosne blåbær (helst vilde blåbær – de smager af mere)
Saften fra en halv citron
50 gram sukker
1 dl piskefløde

Udblød husblassen i koldt vand (minimum 10 minutter). Kom blåbær, citronsaft og sukker i en lille gryde og bring det i kog. Når saften koger, og sukkeret er opløst, tages gryden af varmen og saften sies fra. Rør nu husblassen i den varme saft. Lad saften køle af til håndvarm. Pisk fløden til meget let skum. Vend lidt af fløden i den lune blåbærsaft. Gentag indtil alt er vendt sammen. Fordel moussen i en rund silikoneform: min var cirka 1 centiemter høj, men du kan vælge den højde, du har lyst til. Stil den på frys og lad den stå til den er helt hård.

Mandelbund

140 gram mandler
140 gram sukker

100 gram æggehvider
135 gram sukker
25 gram mandelmel
50 gram smør (smeltet ved lav varme)
en smule salt

Kom de 140 gram sukker på en pande og varm det op ved middelvarme. Når sukkeret begynder at smelte tilsættes mandlerne. Vend det hele rundt på panden, så mandlerne er godt dækket af den smeltede sukker. Hæld massen ud på et stykke bagepapir og drys med salt. Lad det køle af inden du hakker det fint.

Tænd ovnen på 175 grader. Smelt smørret i en lille kasserolle og lad det køle af.
Kom æggehviderne i en skål og pisk det til det ikke længere er gennemsigtigt. Begynd at tilsætte sukkeret en teskefuld ad gangen. Marengsen er færdig når den er blank og sej.
Kom mandelmel og de hakkede karamelliserede mandler i marengsen og vend det forsigtigt rundt. Gentag med den smeltede, afkølede smør.
Hæld massen rund silikoneform (16 centimeter) og bag den i 30 minutter ved almindelig ovn. Lad bunden køle helt af (stil den gerne på køl) og befri den fra formen. Skær eventuelt kagens top til, hvis den ikke er helt plan. Placér bunden i silikoneformen igen og start på ganachen.

Karamelganache

150 gram karamelchokolade eller karamelliseret hvid chokolade (jeg bruger den nye karamelchokolade fra Odense Marcipan)
75 gram fløde
en smule salt

Kom chokoladen i en skål. Varm fløde op til kogepunktet i en lille gryde. Hæld det ud over chokolade og lad det stå i et par minutter. Rør rundt til ganachen samler sig og bliver blank. Smag den til med salt og hæld den ud over mandelbunden. Stil bunden på frost, så ganachen sætter sig og bliver hård – på den både kommer den lettest ud af formen med en pæn kant (det tager et par timer)

Citronmousse med blåbær

3 blade husblas
saft fra 3 citroner
75 gram frosne blåbær
100 gram sukker
2 dl fløde

Udblød husblassen i koldt vand (10 minutter). Pres citronerne og bring saften i kog med sukkeret og blåbærrene i en lille gryde.Når saften koger og sukkeret er opløst, tages gryden af varmen, og husblassen røres heri. Lad siruppen køle af til håndvarm. Pisk fløden til let skum. Vend lidt af fløden i den håndvarme citronsirup. Gentag indtil alt er vendt sammen og moussen er homogen.

Samling af kagen

Placér din blåbærmoussedisk på bunden af en ny silikoneform (18 centimeter) Det er vigtigt, at formen er større, hvis du vil have din citron/blåbærmousse til at omslutte alle elementer i kagen. Sørg for, at disken er placeret i midten af formen. Hæld nu din citron/blåbærmousse i formen. Fyld den op så formen er fyldt lidt over halvvejs – der skal også være plads til mandelbunden. Frigiv din mandelbund med ganache fra formen og placér den ned i citron/blåbærmoussen. Sørg for, at mandelbunden flugter med silikoneformen og glat moussen ud med en palet. Stil kagen på frost i minimum 4 timer.

Efter 4 timer kan du fjerne kagen fra formen. Placér den på et fad med blåbærdisken opad, og pynt den med spiselige blomster, bær og skovsyre.

12 kommentarer

 • Lena

  Hej
  Både disken og mandelbunden skal i flg. opskriften på frys – er det da ikke multigt at disse dele kan laves på forkant og blive på frys – og så kan man lave moussen når kagen skal bruges? Skal delene i så fald pakkes ind i film eller hvordan?
  Mht. Bunden du skriver når sukkeret BEGYNDER at smelte? For mit vedkommende når midten som regel at blive godt brun før kanten begynder at smelte – nogle gode råd? – denne del er for mig den vanskeligste
  Vh Lena

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Lena!

   Du kan sagtens lave delene før, jeg plejer at opbevare det på et skærebræt med bagepapir i fryseren,
   men hvis du har mad i fryseren, der kan afgive smag, ville jeg pakke det bedre ind – dine forslag lyder alle muligt.

   Ift sukkeret ville jeg prøve at skrue ned for varmen, det er typisk dér, det går galt ved sukkersmeltning,
   da sukkeret brænder på. Jeg smelter altid maks ved ‘halv’ varme.

   Håber jeg har svaret på dine spørgsmål 🙂

   Mvh Julie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Hej – jeg vil gerne lave denne smukke kage her i weekenden. Men er i tvivl om blåbær-citron moussen. I top disken skal saften/siruppen sies – men det fremgår ikke af opskriften at den store portion blåbær-citron mousse ligeledes skal sies? Eller evt blendes? Er det meningen at der skal blåbær stykker i moussen?

  De bedste hilsner, Mille

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Mille!

   Begge skal sies! 🙂 Mvh Julie

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mille

   Perfekt – tak 🤩 tror faktisk ikke jeg kan få ribs nu, så mon ikke det også går an at pynte med friske blåbær?

   De bedste hilsner, Mille 🤗

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Det kan man da sagtens! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Jeg er netop i gang med at bage kagen. Bunden er kommet ud og kølet af, men den er godt nok meget fedtet i midten. Ville du bage den igen eller skal den være så klæg? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Julie!

   Du er måske videre i din bagning nu, men jeg ville give den lidt mere 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte Weilkiens

  Kan denne kage laves flere dage i forvejen og opbevares i fryseren indtil ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   hej Gitte!

   Det kan den godt – men nok ikke mere end tre dage – hvis mere, så sørg for at have den i en boks eller lign., så den ikke tager smag fra andet i fryseren 🙂

   mvh

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Hej med dig. En dejlig blog du har med flotte kager. Tak. Du har lavet en fejl i opskriften. Du skriver at mandlerne kommer på panden, og når sukkeret smelter (ups, det er ikke kommet på panden endnu :-)) Bare til info. Jeg kunne godt regne det ud, men måske du selv synes det skal rettes. Velmente hilsner fra Pia

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Tak for det pia, jeg rette det lige! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sprød tærte med blåbær, frangipane og karamel