Cheesecake med citron, karamel og kaffe

Gul sommerlagkage med passion, citron og vanilje

Jeg er normalt ikke den store lagkagefan, men denne lidt utraditionelle en af slagsen falder lige i min smag. Selvom sommerens bær er fantastiske, er denne gule sommerlagkage også et muligt bud til sommerfesten: skønne, luftige og saftige lagkagebunde, sød vaniljemousse og syrlig frisk citron- og passionfrugtmousse pakket ind i et marcipanbånd. Hvis du synes, at marcipanbåndet bliver for avanceret, står kagen også rigtig smukt og rustikt uden!

Gul sommerlagkage med passion, citron og vanilje, 10 personer


Lagkagebunde

2 æg
120 g sukker
1 tsk vaniljesukker
saft fra en halv citron
0,5 tsk bagepulver
2 spsk kartoffelmel
40 g hvedemel
40 g mandelmel (hvis du ikke har mandelmel, kan du erstatte med endnu 40 g hvedemel)

  1. Tænd ovnen på 175 grader.
  2. Pisk æg, vaniljepulver og sukker lyst og luftigt – det tager cirka 5 minutter på en røremaskine.
  3. Sigt herefter alle de tørre ingredienser i dejen, og vend det rundt rundt med en dejskraber – sørg for at bevare så meget af luften i bundene som muligt.
  4. Vend til sidst citronsaft i.
  5. Fordel dejen i en springform (Ø18-20 cm), beklædt med bagepapir i bunden. Det er ikke nødvendigt at smøre siderne.
  6. Bag lagkagebundene i cirka 22 minutter – hold øje med bundene, og tjek med noget skarpt (f.eks. en tandstik) – bundene er færdige, når der ikke sidder rå dej på tandstikken.
  7. Lad kagen køle helt af. Frigiv kagen fra springformen med en skarp kniv ved at føre den rundt i kanten på kagen.
  8. Flæk herefter kagen i to lige store bunde, og placér den ene bund nederst i en kagering med bagepapir under eller i en silikoneform. Placér meget gerne kageplast rundt i kanten på kagen.

Vaniljemousse

3 dl piskefløde
1 dl creme fraiche, 18 % eller 9 %
30 g sukker
1 tsk vaniljepasta
2 ark husblas

  1. Udblød husblassen i koldt vand i 10 minutter.
  2. Varm 1 dl af fløden, vaniljen samt sukkeret op til lige under kogepunktet i en lille gryde.
  3. Tilsæt den udblødte husblas til den varme flødeblanding, og lad den herefter køle ned til håndvarm.
  4. Pisk resten af fløden til helt let skum – pisk til sidst creme fraichen i, så du får en homogen, letpisket fløde/fraiche-blanding.
  5. Når flødeblandingen er kølet ned til håndvarm, vendes en smule af fløde/fraiche-blandingen heri. Gentag processen til hele blandingen er vendt i, og massen er homogen.
  6. Fordel vaniljemoussen ovenpå den ene lagkagebund, lad moussen sætte sig en smule og læg herefter den anden bund ovenpå.

Passionsfrugtmousse med citron

3 blade husblas
5-7 passionsfrugter (afhængig af størrelse)
saften fra 1-2 citroner
125 gram sukker
3,5 dl piskefløde

  1. Antallet af passionsfrugter og citroner afhænger af størrelserne: du skal ende med cirka 1,5 dl passions-/citronsaft.
  2. Udblød husblassen i koldt vand i minimum 10 minutter.
  3. Tøm passionsfrugterne for fyld og pres citronerne ned i en lille gryde. Bring det i kog med sukkeret. Når saften koger, og sukkeret er opløst, tages gryden af varmen, kernene sies fra saften og husblassen røres i.
  4. Lad siruppen køle af til håndvarm. Du skal bruge 1,5 dl af siruppen.
  5. Kom siruppen i en skål.
  6. Pisk fløden til let skum.
  7. Vend lidt af fløden i den håndvarme sirup. Gentag indtil alt er vendt sammen.
  8. Fordel passionsfrugtsmoussen ovenpå bund nummer 2 – gem eventuelt en smule mousse, og fordel den i små moussebomber, hvis du ønsker at pynte din kage på den måde.
  9. Stil kagen i fryseren til mousserne har sat sig – det tager minimum 3 timer og gerne natten over.

Marcipanbånd

200 g ren rå marcipan
100 g flormelis
50 g glukosesirup
50 g piskefløde (fungerer som ‘limen’ på kagen)

  1. Tag kagen ud af fryseren, fjern kageplasten, og stil den på det fad, du ønsker. Stil kagen i køleskabet, så kagen er kold, men ikke frossen, når du betrækker den med marcipan.
  2. Ælt med hænderne alle tre ingredienser godt sammen til en homogen marcipanmasse.
  3. Rul marcipanen ud i flormelis til et langt bånd, der i omkreds kan nå rundt om din kage (her behøver du ikke måle din kage med et målebund, men blot gange diameteren på din form med PI (3,14), blot et tip!
  4. Sørg endelig for, at du altid kan flytte rundt på dit marcipanbånd – gør det gerne sporadisk.
  5. Mål og skær dit marcipanbånd ud, så det passer højdemæssigt med din kage.
  6. Rul forsigtigt marcipanbundet op om sig selv, så du til sidst har en lille rulle. Sørg gerne for, at du ruller båndet lige sammen, det vil gøre det lettere for dig at lægge det om kagen.
  7. Pisk fløden til skum, og smør denne ud på siden af kagen med en vinklet palet.
  8. Rul nu marcipanbåndet rundt om din lagkage, og lav en pæn afslutning.
  9. Pynt med hvad du ønsker: Jeg har pyntet med moussebomber, chokoladecreme med passion sprøjtet ud med tyl, chokoladeperler, skovsyre og skovsyreblomster.

2 kommentarer

  • Mikkeline

    Hej, er i gang med at lave denne flotte kage, men undrer mig over at den skal i fryseren, behøver den det, eller vil det ikke sætte sig fint bare i køleskabet?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • juulielykke@hotmail.com

      Hej Mikkeline,

      Jeg anbefaler altid at sætte den i fryseren, da frigivelsen af kagen bliver nemmere, og kanten bliver skarp, men det er ikke nødvendigt nej – især ikke ved denne, da der skal marcipan rundt om – sørg bare for, at den bliver kold nok på køl, og moussen sætter sig 🙂

      Mvh Julie

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Cheesecake med citron, karamel og kaffe