Cheesecake med sesam, karamel og lime

Denne opskrift er lavet for Callebaut // Min yndlingschokolade over dem alle er Callebauts Goldchokolade – det er ingen hemmelighed. Jeg elsker alt der klinger på karamel, og med en chokolade, der har noter af både førnævnte, smør, fløde og salt, går man altså ikke galt i byen. Udover at smage fantastisk er Gold utrolig let at arbejde med, og man kan bruge den til alverdens ting! Her har jeg brugt den som hovedelement i en cheesecake, der tager inspiration fra sensommerens kornmarker, grøftekanter og himmel.
Cheesecake med havre, karamel og lime, 8-10 personer
Havre- og sesambund
150 g havrekiks
50 g ristede, hvide sesam
75 g smør
3 tsk sukker
En smule salt
- Start med at riste sesamfrøene på en varm pande, til de begynder at tage farve.
- Kom de ristede sesamfrø i en minihakker, og blend dem til mel.
- Kom havrekiksene ned i minihakkerne og mal det fint sammen med sesammelet.
- Kom smørret i en lille kasserolle, og smelt det.
- Bland kikse/sesamblandingen med smør, sukker og en smule salt.
- Placér et stykke bagepapir på et skærebræt og find en kagering (Ø16) frem.
- Kom kikseblandingen i kageringen og stamp den godt med bunden af et glas – kør den også godt op ad kanterne, det er vigtigt, da mandelpralinén er flydende, og vil flyde ud, hvis kanterne ikke er højere.
- Stil bunden på køl, imens du laver praliné.
Mandelpraliné
100 g sukker
100 g ristede mandler
En smule salt
- Hak mandlerne groft.
- Smelt sukkeret v. middelvarme i en lille gryde.
- Når sukkeret er gyldent og smeltet, hældes de hakkede mandler i gryden. Rør rundt, og sørg for, at den smeltede sukker er godt fordelt på mandlerne.
- Hæld nu massen ud på et stykke bagepapir, og lad det køle helt af.
- Hak det i mindre stykker, og kom det i en minihakker. Det tager noget tid, men vil blive til flydende mandelpraliné – tålmodighed er nøglen (især hvis du har en knap så kraftig minihakker).
- Når mandelpralinéen er flydende, hældes den på kiksebunden.
- Stil kagen på frost, imens du laver cheesecakefyldet – pralinéen skal være sat, så den ikke blandet sig med cheesecakefyldet.
Cheesecake med Gold chokolade og lime
100 g sukker
150 g Philadelphia
3 blade husblas
Saft fra 3 limes
150 g Goldchokolade fra Callebaut
1,5 dl piskefløde
- Start med at udbløde husblassen i koldt vand i 10 minutter.
- Pisk imens sukker og Philadelphia sammen, og stil det til side.
- Kom limesaften i en gryde, og varm den op til under kogepunktet.
- Vrid husblassen fri for vand, og kom den i den varme limesaft. Stil saften til side.
- Smelt Gold-chokoladen over vandbad.
- Hæld nu den flydende chokolade i Philadelphia og sukkerblandingen, og rør den glat.
- Tilsæt nu den afkølede limesaft, og rør igen blandingen glat.
- Pisk piskefløden til helt let skum, og vend den forsigtigt i blandingen.
- Hæld nu cheesecakefyldet på den afkølede bund, og stil den i fryseren i minimum 3 timer.
Pynt: Jeg havde en rest af noget limemousse i en silikoneform, som jeg har valgt at pynte med. Du kan også gemme lidt af cheesecakefyldet, og hælde den i små silikoneforme, som du pynter kagen med som her. Formen jeg har brugt til denne kage, er bobblekransen fra Ditte Julie, som jeg har ‘hakket’ i stykker, med kageringen, som kagen er lavet i – på den måde får kagen et andet udtryk, som jeg synes er virkelig fint!
Jeg har ligeledes pyntet med kornblomster, skovsyreblomster og skovsyre – alle spiselige blomster.
Hvor meget praline bliver der cirka? Jeg har nemlig allerede et stort glas praline, som skal bruges 😅