Klassisk hindbærtærte

Jeg har aldrig været den store fan tærter, og slet ikke klassikere som jordbærtærter selvom det er en favorit hos mange! Men jeg skal lige love for, at jeg har ændret mening nu hvor jeg har prøvet at lave dem selv - for hold op, hvor smager det godt! Jeg har lavet tærten med hindbær i stedet for jordbær, men bærret kan du selv bestemme! Bærrene komplimenteres af en smørsprød mørdej, mazarinmasse, chokolade og vaniljecreme.

Klassisk tærte med hindbær, 10 personer


Vaniljecreme

1 tsk vaniljepaste (eller én vaniljestang) 2,5 dl sødmælk 80 g sukker 2 æggeblommer 20 g maizena en smule salt. 1,5 dl fløde Kom sødmælk, vaniljekorn, 60 gram af sukkeret op i en gryde. Det skal ikke koge, bare varmes op til kogepunktet. Kom resten af sukkeret i en skål sammen med æggeblommer og maizena, og rør det sammen. Hæld nu halvdelen af den varme mælk over æggeblandingen under piskning. Sæt det mælk, der stadig er i gryden til at koge, og hæld så ægge/mælkeblandingen ned i gryden, mens du pisker. Skru ned for varmen, og fortsæt med at piske i nogle minutter. Cremen vil blive tykkere, men tag den af varmen efter et par minutter, så du ikke risikerer den skiller. Hæld cremen i en skål, smag den eventuelt til med en lille smule salt og læg et stykke husholdningsfilm helt ned på cremen, så den ikke danner skind. Stil den på køl i et par timer, imens kan du lave mørdejen. Fløden piskes senere og tilsættes.

Mørdej

150 g mel 100 g koldt smør 60 g flormelis 1 æggeblomme Kom mel og flormelis i en stor skål. Afvej dit smør og riv det på det grove jern. På den måde får du fordelt smørret i mange små stykker i dejen, og den bliver derfor lettere at arbejde med. Rør nu rundt i skålen (jeg bruger bare en grydeske) til smørret er findelt og blandet godt sammen med de tørre ingredienser. Tilsæt herefter din æggeblomme og rør rundt igen. Der vil gå lidt tid før dejen samler sig til en mørdej – brug eventuelt dine hænder, da de vil varme dejen en smule op og dermed samle den. Når dejen er samlet, så skal du helst ikke røre mere ved den – den skal ikke blive for varm. Placér mørdejen på et stykke bagepapir og tryk den let ud. Sæt nu mørdejen på køl i en times tid. Hviletiden er vigtig for, at du senere kan arbejde med mørdejen, så lad den hvile og blive kolde på køl. Imens kan du gå i gang med mazarinmassen.

Mazarinmasse

110 gram marcipan 80 gram sukker 90 gram smør (blødt) 1 æg (stuetemperatur) en smule salt Riv marcipanen på et rivejern og kom det i en skål med resten af ingredienserne. Pisk det nu hvidt og luftigt. Efter en time kan du tage mørdejen ud af køleskabet. Rul den helt tynd, og ‘stik’ den ud med en perforeret tærteform på 20 centimeter (Eller rul den ud og placér den i en tærtering). Hvis du bruger en perforeret tærteform skæres kantes ligeledes ud og til. Stil nu tærten tilbage på køl og lad  den stå i en halv times tid imens ovnen varmes op til 180 grader (almindelig ovn) - hvis mørdejen er helt kold når den kommer i ovnen, holder den formen bedre. Tag tærtebunden ud, stik huller i bunden med en gaffel og bag den ved 180 grader almindelig ovn over to omgange: Først en førbagning uden fyld i 10 minutter. Herefter tages tærten ud og mazarinmassen fordeles på bunden. Bag herefter tærten i yderligere 15-20 minutter - kanten skal være mørkgylden og mazarinmassen ligeså. Tag den ud og lad den køle helt af inden du fjerner den fra formen!

Chokoladelag

100 gram chokolade (det kan både være mælkechokolade og mørk chokolade - det er bare, hvad man er til) 50 gram fløde en smule salt Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Varm fløden op til lige under kogepunktet. Hæld den ud over den hakkede chokolade. Lad den stå et øjeblik og rør den sammen til den er blank. Smag den til med en smule salt. Fordel chokoladen på den afkølede mazarinmasse og stil den på køl til chokoladen sætter sig en smule. Pisk vaniljecremen lind, og pisk herefter fløden og vend den rundt i cremen. Kom vaniljecremen i en sprøjtepose med en rund tyl, og sprøjt den ud på den afkølede tærte. Pynt med friske hindbær, hakkede nødder og chokoladeperler.