Surdejsboller med sesam og havsalt

Surdejsboller med sesam og havsalt, 10-12 boller
Surdejsboller
- 375 g vand, 28-29 grader varmt
- 125 g surdej (lavet af forholdet 1:1:1)
- 75 g fuldkornhvedemel - jeg bruger den fra Meyer's
- 400 hvedemel (jeg bruger stenkværnet, økologisk hvedemel)
- 15 g groft havsalt
- En håndfuld sesam (sesam giver en fantastisk smag til brødet, men kan godt undlades)
- Eventuelt en grov mel til bollernes overflade
- Eventuelt flagesalt
- Olivenolie til formen
- Kom vand og surdej i en røreskål, og rør surdejen en smule ud i vandet. Tilsæt både fuldkornshvedemel og hvedemel.
- Nu skal du have fingrene i dejen: Rør det hele sammen til der ikke er mere tørt mel i skålen. Dejen vil virke klumpet og klæg, men dette er blot fordi, at der endnu ikke er dannet gluten i brødet. Læg låg eller tallerken på skålen, og lad den stå ved stuetemperatur i 45 minutter. Denne proces kaldes autolyse. Ved autolysen blandes mel og vand sammen, hvorefter der begynder at dannes gluten. Det er helt fantastisk at se, hvordan du helt uden at røre ved dejen kan begynde at danne en glutenstruktur på cirka 45 minutter. Nogen siger, at den skal stå kortere, nogen siger længere, men jeg har god erfaring med 45 minutter. Prøv at mærk din dej efter 45 minutter - du vil opleve at den er langt mere sammenhængene nu.
- Kom salt i dejen og ælt på maskinen ved medium hastighed - du vil på grund af autolysen opleve, at det tage tæt på ingen tid at få dejen til at slippe skålens kanter. Jeg ælter typisk i 3-4 minutter til jeg kan strække dejen op og foretage "vindues-testen" - Dejen skal kunne strækkes så langt og tyndt, at du kan se igennem dejen.
- Find en stor bøtte frem, og smør den godt med olivenolie. Jeg bruger condibøtter, fordi de har tilsluttende låg samt er firkantet, hvilket gør foldeprocessen let.
- Kom dejen heri, og sæt låget på. Stil bøtten ved stuetemperatur.
- Nu skal dejen hæve indtil den er hævet med cirka 30 %. Du kan sagtens bare lade dejen hæve uden at gøre noget ved den, men jeg kan godt lide at inkorporere nogle foldninger i hæveperioden.
- Jeg folder dejen hvert 30. minut under de 2 timers hævning - i alt fire foldninger. Måske skal du folde mere, måske skal du folde mindre. Meningen med foldningerne er at stramme dejen op - efter hver foldning vil du opleve, at dejen føles mere som en pude fuld af luft med en stram overflade.
- Jeg tager forsigtigt under dejen med våde fingre og løfter forsigtigt siden op og folder den ind under sig selv mod midten: Det gentager jeg på alle fire led af min dej (alle fire led fordi min bøtte er firkantet). Flere foldninger end dette er ikke nødvendigt.
- Sæt låg på efter hver foldning, og lad den stå ved stuetemperatur.
- Hvis din dej virker stærk og samlet efter 4. foldning, sættes den på køl til koldhævning natten over.
- Dagen efter tændes ovnen på 250 grader almindelig ovn. Varm ovnen op med en bageplade i. Jeg har set mange forskellige fremgangsmåder ved dette step, men det vigtigste er, at finde ud af, hvad der passer til DIN ovn: min ovn kan maks blive 250 grader, så er det er den temperatur, jeg har valgt. Bager du på bagestål er sagen måske en anden. Mange bager med damp, og det er rigtig godt for dejens skorpe og dens sprødhed - dog har jeg erfaret, at min ovn ikke er varm nok til dampen, og mine boller bliver mere bløde af dampen end sprøde, men har du mod på det, så kast dig ud i det!
- Drys dit bord med hvid sesam og en grov mel (jeg bruger en grov manitoba)
- Hæld forsigtigt din dej ud på det dryssede mel.
- Tag den opvarmede bageplade ud og læg et stykke bagepapir herpå.
- Hak bollerne ud med en bordskraber, og læg dem på bagepladen, drys med en smule flagesalt
- Bag bollerne i 15-20 minutter - jeg kan godt lide, at mine er til den mørke side, så mine får typisk 18-19 minutter.
- Lad bollerne køle af, inden du skærer i dem. Servér med lunt smør.