Verdens bedste fudge med amarenakirsebær og rålakrids

Chokoladekage – lagkage med mørk chokolade, appelsin og chokoladebånd

Jeg har aldrig været specielt meget til kombinationen af appelsin og chokolade, så jeg var en smule skeptisk, da jeg forleden spurgte jer på Instagram, hvad i godt kunne tænke jer af elementer i en kage. I var overvældende mange, der savnede noget med appelsin, og selvom det aldrig har været min favorit, så er der noget julet over kombinaitonen af appelsin og mørk chokolade, og det kan jeg jo ikke sige nej til. Jeg har kombineret smagene i en lagkage med saftige, mørke bunde med appelsinskal, den lækreste chokolade/appelsinmousse og et chokoladebånd til at holde på det hele. Jeg var overraskende begejstret for resultatet, så jeg er sikker på, at den vil falde i god jord, hvis man i forvejen er tilhænger af kombinationen. Kagen egner sig virkelig godt til en julefrokost eller julearrangementer!


Chokoappelsindrøm (10 personer)

Chokoladebunde (giver 2 stk)

150 gram god, mørk chokolade
120 gram smør
120 gram sukker
3 æg
Skal fra én stor økologisk appelsin (to, hvis de er små)
60 gram mel
En smule salt

Start med at tænde din ovn på 180 grader (almindelig ovn). Kom chokolade og smør i en skål og smelt det sammen ved lav varme over vandbad. Pisk imens sukker og æg til en luftig æggesnaps – det tager cirka 5 minutter ved høj hastighed. Hæld æggesnapsen i den smeltede chokolademasse under konstant omrøring. Når dejen er homogen sigts hvedemelet i. Vend det forsigtigt rundt til dejen igen er glat. Fór en springform (18 centiemter) med bagepapir og smør kanten med en smule smør. Hæld halvdelen af chokoladedejen i formen og bag den i 18 minutter. Gentag med den sidste halvdel af dejen. Lad bundende køle helt af inden du fjerner dem fra formen. Læg dem på køl imens du laver appelsinmoussen.

Appelsinsirup til moussen

Skal fra to store økologiske appelsiner
Frugtkød fra de samme appelsiner
50 gram sukker

Kom saft, skal og sukker i en en lille kasserolle og giv det et kort opkog – lad det simre i fem minutter til appelsinstykkerne er blevet bløde. Si saften fra og stil den til side, du skal bruge den til moussen.

Chokolade/appelsinmousse

3 blade husblas

300 gram god, mørk chokolade

3 æggeblommer (stuetemperatur)

3 deciliter piskefløde

1,5 dl af appelsinsiruppen

¼ tsk salt

Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand i mindst 10 minutter. Hak chokoladen fint, og smelt den i en skål over vandbad. Når chokoladen er smeltet tages den af varmen. Lad den køle en smule af – det er vigtigt, at den ikke er for varm. Tilsæt æggeblommerne lidt ad gangen. Massen vil blive meget fast, men så længe den ikke skiller, er der ingen grund til panik (den vil skille, hvis chokoladen er for varm og ligeledes æggeblommerne for kolde). Kom nu appelsinsurippen i en gryde, og varm den op til kogepunktet. Tag gryden af varmen, vrid husblassen fri for vand og rør den i den varme sirup. Rør nu siruppen i chokolademassen lidt af gangen – der skal røres godt for at massen samler sig og bliver glat, så rør indtil massen er helt blank. Rør herefter salt i. Pisk piskefløden til let skum. Tilføj flødeskummet til chokolademassen lidt ad gangen (jeg gør det altid af cirka 4 omgange) – du må gerne give den lidt tæsk til at starte med for at få det godt blandet sammen, men nøjes ellers blot med at vende fløden forsigtigt i.

Samling af kagen

Placér en af dine chokoladebunde på et fad foret med bagepapir – placer en kagering rundt om bunden (du kan også bruge din springform igen, hvis du ikke ejer en kagering). Fór eventuelt siden af din form/ring med kageplast for et skarpere slutresultatet). Hæld nu cirka én tredjedel af chokolademoussen på den første bund – hvis din mousse er blevet rimelig fast, kan du gentage processen med den anden bund med det samme – hvis den skulle være blevet til den tynde side, så stil den på frys i en halv times tid inden du lægger den anden bund på. Hæld nu endnu 1/3 af moussen ovenpå den anden bund og sæt kagen på frys i minimum fire timer. Den sidste 1/3 af moussen hældes i en silikoneform – jeg har brugt micro stone fra Silikomart.

Chokoladebånd

200 gram mælkechokolade

Temperér chokoladen (der findes utallige guides til det på nettet – du kan vælge at gøre det i mikrovonen eller over et vandbad (det gør jeg, da jeg ikke ejer en mikroovn). Jeg finthakker og smelter 2/3 af chokoladen ved lav varme over vandbad, til jeg når en temperatur på cirka 50 grader. Herefter hælder jeg den smeltede del udover den sidste 1/3. Du skal gerne ende med en temperatur omkring 30-31 grader, her er den lettest at arbejde med (den må IKKE overstige 33 grader). Klip herefter et stykke kageplast, der længdemæssigt passer til omkredsen af din kage (jeg lader den være 1 centimeter længere, så jeg kan klippe til i sidste ende). Hæld chokoladen ud på kageplasten og fordel den med en spatel i et jævnt lag – min chokolade blev cirka 2 mm i tykkelse. Lad den lægge et par minutter på køkkenbordet, inden du lægger den om din kage, så den er lettere at flytte med. Løft kageplastet fra bordet og placér det rundt om din kage. Klip det af, der er til overs og saml de to ender, så lukningen bliver pæn. Lad chokoladen størkne helt på køl – du kan pille kageplasten af efter cirka 10-15 minutter.

Pynt din kage med moussebomber, chokoladeperler, guldblade og skovsyre.

2 kommentarer

 • Sandra krog

  Sindsyg fin kage!
  Hvad heddder den form du har brugt, til at støbe de små moussebomber på toppen?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Sandra,

   tusind tak for de søde ord. Formen hedder Micro stone og er fra Silikomart 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Verdens bedste fudge med amarenakirsebær og rålakrids