Fødselsdagsboller

Hvid chokolade-kladdkaka med citronmousse og brændte mandler

Jeg elsker syrlige kager. Det kan bare noget – og citronmousse er derfor også klart min yndlingsmousse, især når den kombineres med den søde hvide chokolade-kladdkaka og knasende brændte mandler. Kagen er egentlig lavet som et bud på en julefrokostkage eller nytårskage, men kan – hvis du spørger mig – spises året rundt. Bundene er hvid chokolade-kladdkaka, altså helt klæg chokoladekage, der nærmest smelter på tungen. Kagen rækker til cirka 10 personer.


Hvid chokolade-kladdkaka med citronmousse og brændte mandler, 10 personer


Hvid chokolade-kladdkaka

100 gram hvid chokolade
100 gram smør
180 gram sukker
2 æg
1 tsk vaniljepulver
150 gram hvedemel
saft og skal fra en stor citron

Smelt chokolade og smør over vandbad. Pisk sukker, æg og vaniljepulver til en æggesnaps. Bland det sammen med chokolademassen. vend citronsaft og -skal i blandingen og si melet i. Vend dejen sammen til den er homogen og kom den i en springform (18-20 centimeter) foret med bagepapir og smurt med en smule smør. Bag kagen ved 200 grader almindelig ovn i 18-20 min til kagen er gyldenbrun. Stil kagen på frys imens du laver resten af elementerne.

Brændte mandler

70 gram mandler
70 gram sukker
3 spsk vand

Kom alle ingredienserne på en pande og varm det op ved middelvarme. Rør indtil alt vandet er fordampet og sukkeret begynder at krystallisere, skru en smule ned og rør rundt indtil sukkeret på mandlerne begynder at karamellisere. Pas på varmen – hvis den er for hård vil du få et hårdt sukkerlag om dine mandler, og det er ikke meningen. Lad mandlerne køle af imens du laver moussen.

Citronmousse

3 blade husblas
1,5 dl citronsaft (jeg havde meget små citroner og det svarede cirka til 4-5 af dem)
125 gram sukker
3,5 dl piskefløde

Udblød husblassen i koldt vand (minimum 10 minutter). Pres citronerne og bring saften i kog med sukkeret i en lille gryde. Når saften koger, og sukkeret er opløst, tages gryden af varmen, og husblassen røres heri. Lad siruppen køle af til håndvarm. Pisk fløden til let skum (kun så den lige begynder at danne toppe, men stadig ikke er fast). Vend lidt af fløden i den lune citronsirup. Gentag indtil alt er vendt sammen.

Samling af kagen

Skær din chokoladebund over i to lige tykke bunde. Placér den ene på et skærebræt/fad med bagepapir og kom en springform eller en kagering rundt om. Kom gerne kageplast rundt i kanten for et flottere resultat. Fordel nu de brændte mandler på den nederste bund – det er kun her, de skal ligge. Hæld nu cirka en tredjedel af moussen ovenpå stil eventuelt kagen på frys i en halv times tid. Placér nu bund 2 ovenpå mousselaget, og hæld den samme mændge mousse ovenpå. Resten af moussen kan du komme i silikoneforme, hvis du som jeg ønsker moussebomber på toppen. Jeg bruger Silikomarts Micro Stone.

Stil kagen på frys i miminum fire timer. Fjern moussebomberne fra formen og placér dem på den frosne kage. Pynt kagen som du har lyst: jeg har pyntet med chokoladeperler, tørrede kornblomster og karamelbark.

 

11 kommentarer

 • Alexandra

  Hej 🙂
  Skal dejen køle af før den kommer på frys aller første gang? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kaja Larsen

  Hej Julie
  Som Bettina havde jeg store problemer med selve kagen. Jeg bagte den 10 min mere, end du har angivet. Da jeg ville dele kagen for at komme mousse og nødder i, var den helt rå i midten. Desværre læste jeg først Bettinas kommentar efter jeg havde bagt. Det blev kun til et lag- stykket sammen af det, der var bagt. Min mousse var klar, så der var ikke tid til at bage endnu en bund.
  Mvh
  Kaja

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Kaja! Bunden er en svensk ‘kladdkaka’ og den er derfor ikke ubagt i midten, men er ‘klæg’ – den vil sætte sig efter et stykke tid på køl, men det er altså meningen at den skal virke ‘ubagt’ 🙂 Den kan være en smule svær at dele, men man kan med fordel vente et par timer med bunden på køl, hvis man synes det er for vanskeligt.

   Mvh Julie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linda Fredsgaard

  Hej Julie
  Jeg vil prøve at kaste mig ud i dette flotte mesterværk til nytår🎉 kan jeg lave kagen dagen før ? Og hvor længe før den skal spises skal den tages ud af fryseren og på køl ? Tusind tak alle de flotte kager du laver, knus Linda

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Det lyder så dejligt, Linda! Du kan sagtens lave kagen før – det vil jeg altid selv gøre i hvert fald! Du kan tage den ud af fryseren efter 4 timer, men jeg ville lade den stå til i morgen og tage den op og pynte den der og så på køl i køleskabet. Den skal tø op i køleskabet i 4 timers tid og så kan den serveres 🙂

   Mvh Julie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bettina

  Hejsa Julie
  Tusind tak for det hurtige svar…
  jeg brugte en springform på 20 cm, så bagetiden burde jo passe… ☺️.ja jeg vidste godt det skulle være klæg men den første bund var fuldstændig rå i midten… den næste blev lidt bedre, og så har jeg taget lidt fra begge kager og stykket det sammen som et puslespil… hi hi hi ☺️
  Ja jeg ved ikke hvorfor jeg ikke havde mere mousse…men pyt med det….
  Det var mere fordi det smager meget af citron, som det selvfølgelig også skal, tænkte bare at hvis man lavede en karamel mousse så kunne det være lidt sjovt…
  men kan godt se hvad du mener om at hvid chokolade og karamel kan blive sødt….
  det finder jeg ud af….
  håber du får et fantastisk nytår. 🎉🎉🎉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bettina

  Hejsa
  Skriver lige igen… 😂
  Vil man kunne lave en anden mousse til toppen, istedet for citron…
  tænkte på din karamel mousse, som du bruger til Banankagen.
  Eller vil det blive for meget…. ??
  Knus Bettina

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Det kan man sagtens! man kan sådan set bytte ud med det, man kan lide – det er der ingen regler for! Jeg tænker umiddelbart at hvid chokolade og karamel bliver en smule sødt, men hvis det er det man er ude efter, så er der ikke noget, der skal holde dig tilbage, du kan mikse præcis efter DIN smag 🙂 <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bettina

  Ja den ser total lækker ud men den har godt nok voldt mig mange problemer..🤔 . bundene har jeg lavet af 2 omgange da jeg ikke kunne få den bagt nok og synes slet ikke der var nok citronmousse.
  Jeg har brugt alt min mousse til den første bund så jeg skal igang igen med at lave en mousse til den øverste del. På dit billede ser det ud som om at moussen ligger i et pænt lag ovenpå mandlerne….?.. det kunne jeg kun få det til hvis jeg brugte hele moussen….
  Tror du jeg har gjort noget forkert ?
  Ellers en super fed hjemmeside, total fede kager, desserter osv…. 🤗🤗 utrolig inspirerende…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Bettina! Øv, hvor er det træls, at det bøvler – det er ikke sjovt, hvis man står for nytårskagen.. Hvilken størrelse er din springform eller kagering? Jeg brugte en, der var 18 centimeter, så den er jo rimelig lille! Der skal ikke mange centimeter til ekstra, før at der ikke er nok, så måske det er der, den er gal? Jeg havde nok mousse til to lag og til en masse små moussebomber 🙂

   Mht til bundende, så skal de virke ubagte (også efter en nat i køleskabet), nærmest helt klæg – det er det, der kendetegner svensk kladdkaka, så jeg tænker egentlig, du har lavet det korrekt? 🙂

   Skriv endelig, hvis du har spørgsmål til andet! 🙂

   venlig hilsen Julie

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Fødselsdagsboller