Banankage med karamelliseret hvid chokolademousse

Passionsfrugtslagkage med timian og mandler

Jeg serverede denne passionsfrugtskage med timian og mandler for mine veninder til min fødselsdag: en sej mandelbund, hvid chokoladeganache med timian og en syrlig passionsfrugtsmousse. Pyntet med en krone af hvid chokolade – ret perfekt til en 25-års fødselsdag. Kagen var et hit og smagene fungerer virkelig fantastisk. Lad dig ikke skræmme af timian, det smager fantastisk, men det kan udelades, hvis du ikke er til det! For gæsternes skyld valgte jeg ikke at skære i kagen før den blev serveret, så snittet har jeg ikke et billede af, men den var fin: tre lag af sejt, blødt, syrligt og sødt. Hvis du ikke ejer en silikoneform til kagen, kan du sagtens støbe den i en springform eller en kagering 🙂

Passionsfrugtslagkage med timian og mandler, 8 personer


Det skal du bruge: kageplast, kagering (16 centimeter), rund silikoneform (18 centimeter) – jeg bruger en fra Silikomart, købt i Kunst og Køkkentøj, en tandstik og eventuelt en moussebombeform (jeg bruger Micro stone fra Silikomart)

Mandelmarengsbunde

75 gram mangler
80 gram æggehvider (stuetemperatur)
75 gram sukker
0,5 tsk vaniljesukker
30 gram smør
en smule salt

Start med at tænde din ovn på 200 grader. Fordel mandlerne på en bageplade og rist dem i ovnen i 10 minutter eller indtil køkkenet begynder at dufte. Lad nødderne køle helt af, og kom halvdelen af nødderne i en minihakker eller foodprocesser og blend dem til groft mel. Hak resten groft med en kniv. Vej sukker og vaniljesukker af og bland det sammen. Kom dine æggehvider i en skål og pisk til hviderne ikke længere er gennemsigtige. Begynd herefter at tilsætte sukkerblandingen én teskefuld af gangen. Pisk indtil marengesen er sej og danner toppe. Kom smørret i en lille kasserolle og smelt det. Vend mandlerne og det smeltede smør i marengsen med en dejskraber. Tilføj en lille smule salt, for at fremhæve nøddesmagen. Smør en kagering med en smule smør i kanten og fordel massen heri (jeg brugte en 16 centimeters form) og bag mandelbunden ved 175 grader i 25 minutter. Lad bunden køle helt af, og lad den blive i formen.

Hvid chokoladeganache med timian

200 gram hvid chokolade
100 gram piskefløde
en lille håndfuld frisk timian
1 spsk sukker

Hak chokoladen fint og kom den i en skål. Kom timian og sukker i anden skål og ‘mort’ det sammen indtil sukkeret opløses. Kom dette i en lille gryde sammen med fløden og varm den op til kogepunktet. Hæld den ud over den hakkede chokolade og lad den stå i et minut eller to. Rør energisk i skålen til ganachen samler sig og bliver blank. Find din bund frem og kom eventuelt kageplast rundt i kanten på kagen. fordel ganachen ovenpå og stil den på frys i et par timer til ganachen har sat sig helt.

Passionsfrugtsmousse

3 blade husblas
5-7 passionsfrugter (afhængig af størrelse
0,5 dl friskpresset citronsaft
125 gram sukker
3,5 dl piskefløde

Udblød husblassen i koldt vand (minimum 10 minutter). Tøm passionsfrugterne for fyld og pres citronerne ned i en lille gryde. Bring det i kog med sukkeret. Når saften koger, og sukkeret er opløst, tages gryden af varmen, kernene sies fra saften og husblassen røres i. Lad siruppen køle af til håndvarm. Du skal bruge 1,5 dl af siruppen, kom mængden i en skål. Pisk fløden til let skum. Vend lidt af fløden i siruppen. Gentag indtil alt er vendt sammen. I en 18-20 centimeters rund silikoneform hældes passionsfrugtsmoussen i – fyld den kun en smule over halvvejs, da bunden skal være her også. Fjern kageplasten fra din mandelbund og drop den ned i silikoneformen. Pres den ned så bunden flugter med bunden af silikoneformen. Hæld eventuelt resten af moussen i små runde silikoneforme til pynt (jeg bruger micro stone fra Silikomart). Stil kagen på køl i minimum fire timer.

Chokoladebånd

200 gram hvid chokolade

Temperér den hvide chokolade (der findes utallige guides til det på nettet – du kan vælge at gøre det i mikrovonen eller over et vandbad (det gør jeg, da jeg ikke ejer en mikroovn). Jeg finthakker og smelter 2/3 af chokoladen ved lav varme over vandbad, til jeg når en temperatur på cirka 45 grader. Herefter hælder jeg den smeltede del udover den sidste 1/3 over flere omgange. Du skal gerne ende med en temperatur omkring 29 grader (den må IKKE overstige 33 grader) Klip herefter et stykke kageplast, der længdemæssigt passer til omkredsen af din kage (jeg lader den være 1 centimeter længere, så jeg kan klippe til i sidste ende). Hæld chokoladen ud på kageplasten og fordel den med en spatel i et jævnt tyndt lag. Med en tædstik eller skarp kniv kan du ‘tegne’ din chokoladekant som du har lyst. Løft kageplastet fra bordet og placér det rundt om din kage. Saml de to ender, så lukningen bliver pæn. Lad chokoladen størkne helt på køl – herefter kan du ‘knække’ den øverste del af chokoladebåndet af, og voila – så har du en krone.

Pynt kagen med moussebomber, frisk timian, guld, rester af den tempererede hvide chokolade og chokoladeperler.

4 kommentarer

 • Sine

  Den ser lækker ud! Hvor lang tid tager det ca at lave den?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Sine!

   Den skal have lov til at sætte sig, så du skal nok sætte en dag eftermiddag og aften af til det, så er den klar næste dag 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bente

  Ser fantastisk ud. Den må laves 😄. Hvordan med kernerne i passionsfrugterne?? Du sier dem ikke fra?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Hej Bente! Jeg har rettet det i opskriften nu, for jo de skal sies fra 🙂

   Mvh

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Banankage med karamelliseret hvid chokolademousse