Sprøjtevenlige vaniljekranse

Årets peberkagehus

Peberkagehus, heldagsprojekt


Før du går i gang: Planlæg hvordan dit hus skal se ud: Skal det bare være fire vægge og et tag? Skal den have en karnap? Skal den have en skorsten? Tag stilling til det hele, og hold dig til planen så godt som muligt. Brug Pinterest for inspiration, og lav eventuelt en skabelon, det vil gøre processen (meget!) hurtigere.
Scroll eventuelt til bunden og se de peberkagehuse, jeg har lavet de forrige år.

Det skal du bruge udover dejen:

 • Skabelon til dit huset (valgfrit, men smart!)
 • Linial, hvis du ikke laver skabeloner (flere, hvis i skal er flere der skal være med, så man ikke skal slåsse om den ene)
 • En skarp kniv
 • En masse bagepapir
 • Husblas til vinduerne, jeg brugte 3 pakker
 • En god kagerulle (gerne mere end én, hvis man er flere),
 • Sprøjteposer (et cornette af bagepapir kan også bruges)
 • Evt. pensel til sukkermassen
 • Eventuelt udstikkere til at lave vinduer, pynt osv., hvis man ønsker.

Peberkagedej (er nok til ét stort hus eller to mindre huse)

250 g smør
400 gram sirup – mørk eller lys – det er valgfrit
300 g brun farin
1 tsk stødt sort peber
2 tsk stødt nelliker
2 tsk stødt kardemomme
5 tsk kanel
4 tsk natron
2 æg (stuetemperatur)
1 kg hvedemel
et smule salt

Royal Icing

500 gram flormelis
3-4 æggehvider
(alt efter hvor meget du vil pynte skal du have mere eller mindre – så sørg for, at have nok af begge dele)
En smule pink pastafarve, hvis du som jeg vil have et lyserødt tag.

Sukkermasse (lim til huset)

500 gram sukker (måske mere, måske mindre) – bare hav en masse tilgængeligt, så du ikke løber tør!


Fremgangsmåde

 1. Kom smør, sirup og brun farin op i en gryde.
 2. Kog det op under omrøring, og tag det af varmen, og lad det køle af.
 3. Rør først alle krydderierne i. Selvom du ikke har tænkt dig, at peberkagehuset skal spises, så hjælper krydderierne med, at dit lagkagehus ikke mugner, så spar det ikke væk!
 4. Sigt herefter natron i, og rør igen. Kom dejen i din røremaskine eller i en skål og rør/pisk æggene i ét ad gangen. Tilsæt til sidst mel og stop, når massen har samlet sig. Pak dejen ind i film og læg den på køl – helst så længe som muligt, men vores lå cirka en times tid, og det var fint (igen; det skal jo ikke spises)

Udrulning  og udskæring af peberkagedej

Nu skal vi i gang med at lave huset. Når du tager dejen ud af køleskabet vil den være en smule svær at rulle ud,  og så lader du den bare hvile lidt på køkkenbordet. Tag én side ad gangen. Tykkelsen skal være cirka 3 mm igennem hele forløbet (det er altså tyndere end man lige tror). Grunden til at den skal være så tynd er, at den for det første hæver en smule i ovnen, men også at hævningen gør, at dine udskæringer bliver mindre skarpe, så jo tyndere, jo skarpere kanter får dine vinduer, døre osv. Så lad vær at tænk, at den skal være tyk, så huset kan holde, for den skal nok blive sprød alligevel! Resterne af dejen kan samles og lægges på køl igen, så det kan bruges til andre dele af huset.

Skær dine komponenter ud med en skarp kniv. Hvis din dej begynder at blive for varm, kan du lægge den på køl i et kvarters tid og begynde at skære igen herefter.


Bagning

Dejen skal bages v. 225 grader almindelig ovn i 4-6 minutter – Når hjørnerne begynder at blive mørke, skal den ud, men samtidig må dine elementer ikke være bløde i midten, for så vil huset måske risikere at falde sammen efter et par dage. Lad den køle af en smule inden du begynder at flytte den (den vil hurtigt være i stand til at blive flyttet).

Gentag nu processen med de resterende sider af huset.


Royal Icing

Nu kan du begynde at lave din royal icing, som skal bruges til at pynte huset, men også til at ‘lime’ vinduer på bagsiden af peberkagehuset.

Kom æggehvider og flormelis i en skål. Rør/pisk det sammen til det får en korrekt konsistens.
Konsistensen må ikke være for flydende, men heller ikke så fast, at du ikke kan få den ud af sprøjteposen – prøv dig frem med flormelissen – den skal måske have mere end opskriften viser. Fyld din icing i en sprøjtepose og klip et mikroskopisk hul – du kan altid klippe det større. Du kan også vælge at bruge en tyl med et meget lille hul. jeg bruger nummer 2 fra Kunst og Køkkentøj.
Hvis du som jeg ønsker et farvet tag, eller andre farvede elementer, så skal du gentage processen, og lave en royal icing med en smule pastafarve i, og farve tag eller andet med dette.


Vinduer og pyntning

Når dine sider er kølet af kan du begynde at sætte vinduer i. Lim med din icing rundt om alle de åbninger, der skal vinduer i. Sæt husblassen fast og vend siden, så de holdes fast. Gentag med alle sider af huset. Det er nu, du skal pynte de dele af husets sider, som du ikke kan pynte når siderne er samlet og står vertikalt. Så kom icing rundt om vinduerne, sæt prikke, lav streger, lav hjerter, stjerner eller hvad du kunne have lyst til. Igen kan du følge mit eller finde på dit eget. Kun fantasien sætter grænser! Jeg pynter stort set alle sider hér i processen, og gemmer ‘pyntesne’ til at huset står færdigt.


Sammensætning af husets sider

Kom sukker på en pande og varm det op ved middelvarme til sukkeret begynder at smelte. Tag en gavl og en side og dyp en af disses ender ned i den smeltede sukker – sæt den fast på gavlen. Hold den fast i 30 sekunder til sukkeret er størknet en smule. Gentag med den anden side. Sæt til sidst den sidste gavl på – Her kan du godt få brug for din pensel (og eventuelt en hjælper til at holde). Hold den indtil det størkner. Gentag med husets resterende komponenter.


Sidste finish

Nu skal du til at pynte færdigt. Her kan du dække eventuelle huller og sukkermasse med royal icing, så det i stedet ligner sne. Kom royal icing på tagryggen, i vinduerne, i dørene osv.
Har du dej tilovers kan du bruge udstikkere og stikke juletræer, julestokke, engle eller julemænd ud og bruge din icing til at lime dem fast: Du kan pynte med julestokke, slik, snebolde, kokos som sne: hvad end du har lyst til!


Bevarelse af dit hus

Lad være med at flytte for meget rundt på huset – det virker solidt, men vil med tiden blive blødere, så lad det stå, hvor det er, og flyt kun på det på dagen, hvor den bliver lavet.
Det er hyggeligt med lys i huset (og det dufter skønt), men det kan gøre dine sider bløde og smelte vinduerne, hvis det står for tæt på – så læg hellere en lyskæde derind eller brug LED-lys. (så slipper du også for brandfaren)
Held og lykke med det!

2 kommentarer

 • Hold op hvor er det blevet flot – jeg har lige akkurat udgivet et indlæg, med vores resultat herhjemme, som mere ligner det er lavet af blinde børn i mørke, der havde hænderne bundet på ryggen imens 😀
  Øvelse gør forhåbentlig mester, så måske næste år bliver bedre – i det mindste fik jeg grint en del undervejs.

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • juulielykke@hotmail.com

   Ja, det er ikke alle idéer, der udformer sig, som man havde tænkt – det kan jeg også skrive under på!
   Men det er så hyggeligt, og uanset, hvordan det ser ud, så er det altid hyggeligt med lys i i den mørke december! 🙂

   Tak for din kommentar,

   mvh Julie 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sprøjtevenlige vaniljekranse